Οι πρώτες σταγόνες βροχής που έπεσαν στην Κεντρική Αμερική, έφεραν χαρμόσυνα νέα στα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο, διορθώνοντας τις εμπλοκές που είχαν δημιουργηθεί από την έντονη ξηρασία.

Συγκεκριμένα, με την επιστροφή του υγρού καιρού, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά μπόρεσε να αναβάλει τους περαιτέρω περιορισμούς βυθίσματος που επρόκειτο να θέσει σε εφαρμογή χθες και στις 9 Ιουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές για μεγάλο μέρος αυτής της εβδομάδας.

Η ξηρασία «γονατίζει» τη Διώρυγα του Παναμά – Σε ιστορικά χαμηλά η στάθμη

Η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι μεγάλης σπουδαιότητας για τη ναυτιλία, καθώς διευκολύνει σημαντικά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Για αιώνες η εναλλακτική λύση για τους ναυτικούς, δηλαδή o περίπλους της Λατινικής Αμερικής και του φουρτουνιασμένου Ακρωτηρίου Χορν, ήταν ένα πραγματικό νεκροταφείο πλοίων, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η διέλευση μέσω της διώρυγας στην Κεντρική Αμερική συντόμευσε τη διαδρομή προς τον Ειρηνικό κατά περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα – μια πολύ σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Οι περιορισμοί

Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων στην Κεντρική Αμερική ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η στάθμη του νερού στη διώρυγα έπεσε, καθιστώντας τη διέλευση ορισμένων πλοίων ολοένα και δυσκολότερη.

Οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις 24 Μαΐου, επέβαλαν στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων neo-Panamax που ήθελαν να διασχίσουν το κανάλι ότι θα πρέπει να είχαν μέγιστο βύθισμα τα 13,56 μέτρα. Περαιτέρω μειώσεις εφαρμόστηκαν στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα το βύθισμα να μειωθεί στα 13,41 μέτρα.

Αυτό σήμαινε ότι τα containerships που διέσχιζαν τη διώρυγα θα έπρεπε να μεταφέρουν μικρότερο φορτίο, προκειμένου να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Ανάσα

Πλέον, με την έναρξη των βροχοπτώσεων πρόκειται να δοθεί σταδιακά ένα τέλος στις ουρές που εμφανίστηκαν και στις δύο πλευρές του υδάτινου διαδρόμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά