Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν την έξοδό τους από τη Ρωσία, δεδομένων των νομικών και των οικονομικών κινδύνων, αλλά και θεμάτων αξιοπιστίας, που συνεπάγεται η επιχειρηματική δραστηριότητά τους εκεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.

Αν και ο κορυφαίος επόπτης της Ευρώπης καλεί εδώ μήνες τους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς φορείς να διέκοψαν τους δεσμούς τους με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, το θέμα απέκτησε νέα σημασία μετά την 24ωρη ανταρσία του Σαββάτου από την πολιτοφυλακή Wagner, που υπογράμμισε την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ενρία υπογράμμισε ότι η μονάδα του προέτρεψε αυτές τις τράπεζες να επιταχύνουν τις στρατηγικές εξόδου υιοθετώντας σαφείς οδικούς χάρτες και να αναφέρονται τακτικά στα διοικητικά τους όργανα και στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ για την εκτέλεση αυτών των σχεδίων.

Ρωσία: Η νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων, η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας, μια από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, εντείνει τις προσπάθειές της να εγκαταλείψει το ρωσικό σκέλος της.

Σε έκθεση της JP Morgan μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία, εκτός από την RBI, γίνεται αναφορικά στην ουγγρική OTP και την ιταλική UniCredit.

Σημαντικά κέρδη

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι Raiffeisen Bank International, κερδίζει σημαντικά από την παραμονή της στη Ρωσία. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε υπερτριπλασιασμό των κερδών τη.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους της ρωσικής θυγατρικής ανήλθαν σε 301 εκατ. ευρώ, από 96 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και το ισχυρότερο ρούβλι.

Συνολικά, η δραστηριότητα στη Ρωσία απέφερε περισσότερο από το 40% των κερδών της RBI το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πέρσι, το ρωσικό τμήμα της τράπεζας είχε αποφέρει περισσότερα από τα μισά κέρδη της.

Μακρόχρονη παρουσία στη Ρωσία

Η αυστριακή τράπεζα δραστηριοποιείται στη Ρωσία ήδη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και είναι η 10η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση το ενεργητικό της.

Παρόλο που οι δραστηριότητές της εκεί έχουν συμβάλει σημαντικά στα κέρδη του ομίλου, λόγω των κυρώσεων το αυστριακό τμήμα της αποφέρει πλέον υψηλότερα κέρδη από ό,τι η θυγατρική της στη Ρωσία.

Ο αριθμός του προσωπικού της Raiffeisen στη Ρωσία αυξήθηκε το τρίμηνο κατά 2,3% σε 9.890 άτομα, ενώ οι πελάτες μειώθηκαν κατά 13% σε 3,2 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση