Ο Randal Quarles, στον οποίο πιστώνεται η επαναφορά των τραπεζικών κανονισμών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, συνεργάζεται  με έναν πρώην υπεύθυνο κινδύνου της Silicon Valley Bank για να δημιουργήσουν μια νέα τράπεζα, με στόχο να αντιμετωπίσουν ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές – την έλλειψη φυσικού χρήματος.

Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή τράπεζα, η Currency Reserve, δεν σκοπεύει να χορηγήσει δάνεια ή να λάβει καταθέσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με μια περιγραφή που παρέχεται στους Financial Times από την εταιρεία, σχεδιάζει να πουλάει δολάρια κυρίως σε τοπικές τράπεζες εκτός των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Πιέσεις από τις τράπεζες ενάντια στην ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Ζήτησε έγκριση από την Fed

Η Currency Reserve εμφανίστηκε αυτόν τον μήνα σε μια λίστα επιχειρήσεων που ζητούσαν ρυθμιστική έγκριση για να εγγραφούν στο μητρώο της  Federal Reserve των ΗΠΑ. Αυτό θα μείωνε το κόστος της εταιρείας επειδή θα μπορούσε να αντλήσει μετρητά απευθείας από τη Fed.

H Currency Reserve έχει χαρακτηριστεί ως tier 3, πράγμα που σημαίνει ότι υπόκειται σε αυστηρότερο έλεγχο, επειδή οι δραστηριότητες της τράπεζας δεν εμπίπτουν στο κανονικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Fed. Επιπλέον, η τράπεζα δεν έχει υποβάλει αίτηση για ασφάλιση καταθέσεων με κρατική υποστήριξη.

Οι ιδρυτές

Διευθύνων σύμβουλος της Currency Reserve είναι ο Vivek Tyagi, ο οποίος, σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn, ήταν υπεύθυνος κινδύνου στη Silicon Valley Bank για ένα χρόνο. Έφυγε από την SVB το 2019 για να ενταχθεί στην Goldman Sachs.

Αν και αναφέρεται ως συναιτών, ο Quarles και η εταιρεία του The Cynosure Group είναι επενδυτές στην τράπεζα και δεν θα έχουν λειτουργικό ρόλο, σύμφωνα με τους FT. Στην αίτηση αναφέρεται επίσης ο Ρίτσαρντ Ράβιτς, ο οποίος υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως αντικυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Quarles είναι αυτή που έχει εγείρει ερωτήματα μέρους των επενδυτών. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος τραπεζικής εποπτείας της Fed από το 2017 έως το 2021. Πρόσφατα μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει τους κανονισμούς έπαιξαν ρόλο στην πτώχευση της SVB και στην πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.

«Η αίτησή του θα κριθεί από άτομα που ήταν υφιστάμενοί του», δήλωσε ο Dennis Kelleher, δικηγόρος και επικεφαλής της Better Markets, μιας οργάνωσης που ασκεί πίεση για την εφαρμογή αυστηρότερων τραπεζικών κανονισμών.

Ζήτηση για φυσικό χρήμα

Ο Quarles και οι άλλοι ιδρυτές της Currency Reserve στοιχηματίζουν ότι ακόμη και με την άνοδο των ψηφιακών συναλλαγών, των εφαρμογών πληρωμών και των κρυπτονομισμάτων, η ζήτηση για συναλλαγές με δολάρια θα συνεχιστεί. Φέτος, η συσσώρευση δολαρίων στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οδήγησε σε μεγάλες τραπεζικές ουρές και στην εμφάνιση μιας παράλληλης αγοράς όπου τα δολάρια πωλούνταν λίγο υψηλότερα από τις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εδώ και καιρό σχέσεις διαμεσολαβητών με ξένες τράπεζες, δέχθηκαν πρόσφατα πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να διακόψουν τους δεσμούς τους με ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες λόγω ανησυχιών για ξέπλυμα χρήματος. Αυτό συνακόλουθα, περιόρισε την προσφορά δολαρίων εκτός των ΗΠΑ.

Ενώ η μετακίνηση σε τσάντες με μετρητά συνδέεται συχνά με κάτι κακό, τα στελέχη της Currency Reserve έχουν πει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη για τις υπηρεσίες τους είναι από τοπικές τράπεζες που εξυπηρετούν μικρούς εμπόρους, πολλοί σε μέρη που είτε επισκέπτονται Αμερικανοί ταξιδιώτες είτε δεν διαθέτουν ισχυρό τοπικό νόμισμα. που θέλουν να έχουν τα μετρητά για να μπορούν να λειτουργούν σε δολάρια.

«Πιστεύουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες», δήλωσε ο Μάθιου Χάρλοκ, πρώην δικηγόρος συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο οποίος ήταν συνεργάτης στη White & Case και εντάχθηκε στην Currency Reserve ως γενικός σύμβουλος.

«Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κορυφαίας βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή