Σήμα κινδύνου για μικρού μεγέθους «φούσκα» («baby bubble») στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου εκπέμπει η Bank of America (BofA) καθώς διακρίνει πρώιμες ενδείξεις για μια τάση φυγής από πλευράς επενδυτών.

Wall Street: Στη σκιά του Πάουελ

Πηγή ανησυχίας για τον Μάικλ Χάρνετ και την ομάδα του, είναι οι εκροές ύψους 2 δισ. δολαρίων σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων έως τις 21 Ιουνίου στον τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 εβδομάδων. Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη στις τεχνολογικές μετοχές κι ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε πορεία να καταγράψει το καλύτερο εξάμηνό του, από το β΄ εξάμηνο του 1999 (σ.σ. και στη συνέχεια έσκασε η φούσκα του dot.com).

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της προσγείωσαν τους αμερικανικούς δείκτες, ευτυχώς όμως η προσγείωση δεν ήταν ανώμαλη. Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις ενδεχομένως να χρειασθούν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στην οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, τους επενδυτικούς κύκλους είχε περιβάλει μια αίσθηση ότι έχει φθάσε το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, οι αθρόες τοποθετήσεις και το ισχυρό επενδυτικό κλίμα δεν αποτελούν εμπόδιο για μια νέα ανοδική πορεία, όμως είναι πολλές οι πιθανότητες το αμερικανικό χρηματιστήριο να κινηθεί πτωτικά στη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού. Η ομάδα του Χάρντετ, στην καλύτερη διαβλέπει μια μέγιστη άνοδο της τάξεως των 100 με 150 μονάδων για τον Nasdaq, έναντι 300 μονάδων για τον S&P 500 πριν από την Ημέρα της Εργασίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναλυτές

Επίσης αυτή την εβδομάδα, ο Κρις Χάρβεϊ, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές στη Wells Fargo, δήλωσε ότι επί του παρόντος η αγορά μοιάζει με την τεχνολογική έκρηξη το 1999 και το 2000, η ​​οποία τελείωσε όταν η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έφερε τρικυμία στην χρηματιστηριακή αγορά. Από τη μεριά του, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan εκτιμάει ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται στα πρόθυρα ενός ταραχώδους β΄ εξαμήνου, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης της Fed αρχίζουν να αναδύονται στην αμερικανική οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο Χάρτνετ στο επενδυτικό σημείωμα, οι επενδυτές έχουν «κολλήσει στις μετοχές ανάπτυξης», όπως του τεχνολογικού κλάδου, επειδή οι τράπεζες και τα εμπορικά ακίνητα εξακολουθούν να «περικλείονται από αρνητικά αισθήματα για ύφεση, ειδικά υπό το φως των επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες».

Τα κυριότερα σημεία για τις εβδομαδιαίες ροές από το σημείωμα της BofA έχουν ως εξής:

Στις ΗΠΑ σημειώθηκαν οι πρώτες εκροές σε μετοχές σε τέσσερις εβδομάδες ύψους 5,7 δισ. δολαρίων, στην Ευρώπη η αντίστοιχη αξία ανήλθε στα 2,6 δισ. δολάρια και στα αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε μετοχές στις αναδυόμενες αγορές στα 300 εκατ. δολάρια. Αντιθέτως στις χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας καταγράφηκαν εισροές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.

Στις ΗΠΑ, από τις μετοχές ανάπτυξης αποσύρθηκαν 3,7 δισ. δολάρια, ενώ από αυτές της αξίας 200 εκατ. δολάρια. Αναφορικά με τους κλάδους, οι μεγαλύτερες εκροές καταγράφηκαν στους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να έχει τις περισσότερες εκροές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street