Σε 12 μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε ο Henry Yeo, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της Wirecard στη Σιγκαπούρη. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου.

Ο 67χρονος Yeo ομολόγησε την ενοχή του σε τρεις κατηγορίες –διάπραξη εγκληματικής αθέτησης καθηκόντων, πλαστογράφηση τιμολογίων και ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Kαταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για την πρώτη κατηγορία, δύο μήνες για παραποίηση τιμολογίων και έξι μήνες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την ποινή για την τελευταία κατηγορία να τρέχει ταυτόχρονα.

Wirecard: Στη Σιγκαπούρη οι πρώτες καταδίκες για το σκάνδαλο των ψηφιακών πληρωμών

Ο Yeo ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Jacobson Fareast Marketing Services, η οποία δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και επίπλων.

Πώς λειτουργούσε η κομπίνα

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Mohamed Riyaz – ένας φίλος του από τον Άγιο Μαυρίκιο – είπε στον Yeo για μια επιχειρηματική συμφωνία στην οποία και οι δύο θα μπορούσαν να λάβουν 3% σε προμήθειες. Ο Yeo και η επιχείρησή του ήταν εκείνη την εποχή χρεωμένη σε διάφορες τράπεζες και είχε περιορισμένα έσοδα από την Jacobson.

Ο Edo Kurniawan, αντιπρόεδρος της Wirecard Asia, επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Yeo. Ο Kurniawan έδρασε για λογαριασμό του James Aga Wardhana, ο οποίος εργαζόταν στην Wirecard Asia και του ζήτησε να μεταφέρει 41.200 δολάρια από την Wirecard Asia στον τραπεζικό λογαριασμό της Jacobson στην τράπεζα DBS.

Στη συνέχεια ο Yeo προχώρησε σε ανάληψη 40.000 δολαρίων από τον τραπεζικό λογαριασμό της Jacobson και τα παρέδωσε στον Wardhana, με την εταιρεία Jacobson να διατηρεί τα υπόλοιπα 1.200 δολάρια ως προμήθεια.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2018, μεταφέρθηκαν και πάλι 81.870 δολάρια από τον τραπεζικό λογαριασμό της Wirecard Asia στον λογαριασμό της Jacobson, εκ των οποίων ο Yeo «σήκωσε» 79.485 δολάρια, παραδίδοντάς τα ξανά στον Wardhana, ενώ κράτησε τα υπόλοιπα 2.385 δολάρια ως προμήθεια.

Πριν γίνει η δεύτερη μεταφορά χρημάτων, ο Yeo ζήτησε από τον Wardhana να φτιάξει τιμολόγια τόσο για τη μεταφορά που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 όσο και για την τότε επερχόμενη ώστε να αποκρύψει τον σκοπό της μεταφοράς.

Ο Wardhana, ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες του Kurniawan, παρείχε στον Yeo ποσά τιμολογίων, πρότυπα τιμολογίων για αναφορά και περιγραφές για “αναφορές μάρκετινγκ και πληροφοριών”. Στη συνέχεια ο Yeo ετοίμασε τα παραποιημένα τιμολόγια και τα έστειλε στον Wardhana μέσω Telegram.

Η ζημιά για την Wirecard Asia

Συνολικά, η Wirecard Asia υπέστη ζημία 123.070 δολάρια όπως προέκυψε από τα αδικήματα του Yeo.

Ο Kurniawan έφυγε από τη Σιγκαπούρη στις 10 Οκτωβρίου 2018, πριν ξεκινήσουν οι έρευνες. Σε βάρος του εκδόθηκε κόκκινη ειδοποίηση της Ιντερπόλ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, εβδομάδες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ο Wardhana καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών στις 20 Ιουνίου, αφού ομολόγησε την ενοχή της σε πολλαπλές κατηγορίες. Ήταν ένα από τα δύο άτομα που καταδικάστηκαν τότε, στην πρώτη καταδίκη που σχετιζόταν με την Wirecard στη Σιγκαπούρη και παγκοσμίως.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης από 15 έως 19 μήνες για τον Yeo, ενώ ο δικηγόρος του Yeo James Ch’ng ζήτησε συνολική ποινή φυλάκισης από εννέα έως 12 μήνες.

Στην έκκλησή του για αναγνώριση ελαφρυντικών, ο δικηγόρος του Yeo Ch’ng είπε στο δικαστήριο ότι ο Yeo είχε συνεργαστεί με τις αρχές παραδίδοντας σχετικά έγγραφα και μάλιστα είχε δώσει κατάθεση το 2019, ενώ ανάρρωνε από εγκεφαλικό.

Πρόσθεσε ότι ο Yeo εργάζεται πλέον ως οδηγός Grab και μετά βίας τα βγάζει πέρα. Ο Yeo είναι επίσης εγγεγραμμένος σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους.

Ο τοπικός δικαστής James Elisha Lee είπε ότι μπορεί ο Yeo να μην ήταν ο κύριος δράστης, ωστόσο έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή