Τις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 θυμίζει ξανά η πορεία του ρουβλίου -με μια σημαντική διαφορά. Αυτή τη φορά οι ανησυχίες των αγορών αφορούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η ανταρσία του ηγέτης της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σταμάτησε πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Αναλυτές θεωρούν ότι το εθνικό νόμισμα –κι ολόκληρη η οικονομία- της Ρωσίας βρίσκεται σε σταυροδρόμι, με τον οίκο Barron’s να θεωρεί ότι η ανταρσία αυτή μπορεί να έδειξε ότι η ισχύς του Βλάντιμιρ Πούτιν στην εξουσία μπορεί να είναι πιο εύθραυστη από όσο αρχικά φαινόταν. Αναλυτές της FXstreet από την πλευρά τους αναφέρουν ότι η πρόσφατη βουτιά του ρουβλίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2022 αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης που αρχίζει να δημιουργείται στην αγορά για την κυβέρνηση στη Μόσχα. Η Goldman Sachs από την πλευρά της πάντως σημειώνει ότι οι ρωσικές αρχές διαθέτουν αρκετούς πόρους για να στηρίξουν το νόμισμα εάν χρειαστεί.

Ανακάμπτει το ρούβλι μετά τη βύθιση λόγω της ανταρσίας Πριγκόζιν

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι πιθανό να διατηρήσει το ρούβλι ακόμα υπό πίεση», ανέφεραν οι αναλυτές της UniCredit σε έκθεση προβλέποντας πτώση στα 90 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η υποχώρηση του νομίσματος, πριν να ανακάμψει στη συνέχεια, αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης για συνάλλαγμα και φυγή από το ρούβλι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανταρσία.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Barron’s, το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου και οι μεγάλες αγορές μετοχών υποχώρησαν μετά από ανταρσία στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο που ματαιώθηκε στη συνέχεια, αλλά πυροδότησε σε κάθε περίπτωση ανησυχίες για τη σταθερότητα στη πυρηνική αυτή δύναμη.

«Ενώ η προέλαση της μισθοφορικής δύναμης Wagner με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin ακυρώθηκε πριν φτάσει στη Μόσχα, οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η εξέγερση έδειξε ότι η ισχύς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία ήταν πιο εύθραυστη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως», σημειώνεται.

Οι εξελίξεις ενίσχυσαν επίσης τη γενικότερη ανησυχία στις αγορές λόγω των φόβων για διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Το ρούβλι έφτασε το 85,37 απέναντι στο δολάριο, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ράλι κάνει ξανά το δολάριο ΗΠΑ απέναντι στο ρούβλι (Πηγή: Bloomberg)

Οι τιμές του πετρελαίου ταυτόχρονα αυξήθηκαν αν και σε μέτρια επίπεδα, καθώς η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός. Επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι τα γεγονότα αποκάλυψαν «πραγματικές ρωγμές» στην διακυβέρνηση του Πούτιν. Η συμφωνία σταμάτησε την κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα αυτή, αλλά οι παρατηρητές προειδοποίησαν ότι οι αγορές είναι πια ιδιαίτερα επιρρεπείς σε οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στη Ρωσία, σημειώνει η Barron’s

«Αν και η ανταρσία του Prigozhin μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα μεγαλύτερες κινήσεις στην αγορά, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία τους επόμενους μήνες». «Οι αγορές πιθανότατα θα γίνουν πιο ευαίσθητες σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη Ρωσία», δήλωσαν αναλυτές στον οίκο.

Οι κινήσεις του ρουβλίου δικαιολογούν την «έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και όταν η ομάδα μισθοφόρων σταμάτησε την ανταρσία απέναντι στη Μόσχα. Επίσης, η τιμή του ρουβλίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση της τιμής του πετρελαίου, του κύριου εξαγωγικού στοιχείου της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή