Δύο ρεκόρ έσπασαν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των μήνα Μάιο.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, ο περασμένος μήνας ήταν ο 12ος συνεχόμενος κατά τον οποίο καταγράφεται πτώση στη συνολική ζήτηση.

Ενέργεια: Τέλος στον κίνδυνο μπλακ άουτ στα νησιά

Επίσης, τον Μάιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικοί σταθμοί συμμετείχαν με 64,66% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή.

Η συνολική ζήτηση

Τον Μάιο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έγραψε και πάλι μείον στη μεταβολή της.

Για την ακρίβεια ήταν μειωμένη κατά -7,01% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» (-7,20%) έβαλαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στο δίκτυο διανομής η συνολική ζήτηση ρεύματος από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης έπεσε κατά -6,90%.

Ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας αρνητικής μεταβολής της κατανάλωσης ρεύματος. Γεγονός που αποδίδεται στην προσπάθεια μικρών και μεγάλων καταναλωτών να περιορίσουν τις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας που εκτόξευσαν οι αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα.

Στο πτωτικό σερί της ζήτησης συνέβαλε και ο ήπιος χειμώνας με αποτέλεσμα οι οικιακοί καταναλωτές να μειώσουν δραστικά τη χρήση των συσκευών θέρμανσης

Συνολικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα έκλεισε στις 3.610 GWh (Γιγαβατώρες).

Οι ΑΠΕ

Άλλο ένα ρεκόρ κατέρριψαν οι ΑΠΕ.

Τον Μάιο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα συμμετείχαν με περισσότερες από κάθε άλλη φορά Γιγαβατώρες στην ηλεκτροπαραγωγή.

Το ποσοστό συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα ανήλθε στο 57,56%. Αν συνυπολογιστούν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (7,10%), τότε η συνολική συμμετοχή των καθαρών τεχνολογιών ανέρχεται στο 64,66%.

Τον Μάιο οι θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο και λιγνίτης) αντιστοιχούσαν στο 35,33% της συνολικής παραγωγής ρεύματος.

Το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής κινήθηκε πτωτικά (-6,18%) έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα κλείνοντας στις 3.041 GWh.

Το ισοζύγιο των διασυνδέσεων (εισαγωγές – εξαγωγές ρεύματος) ήταν για έναν ακόμη μήνα εισαγωγικό. Πιο συγκεκριμένα το καθαρό ισοζύγιο ήταν στις 644 GWh(Γιγαβατώρες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΑΠΕ
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης