Στην επιβεβαίωση της επαφής με τα υψηλά έτους αρκέστηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε τις πρώτες ώρες να κινηθεί προς τις 1.290 μονάδες, τελικά οι κατοχυρώσεις κερδών που υπήρξαν, σε συνδυασμό με το χαμηλό τζίρο, δεν άφησαν περιθώρια για καλύτερο κλείσιμο. Εν τέλει, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,26% στις 1.278,61 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει μόλις στα 86 εκατ. ευρώ.

Αν και υπήρξαν κάποιες σκέψεις για την επίδραση της αμερικανικής αργίας (της Δευτέρας) στα εγχώρια πεπραγμένα, επί της ουσίας η εξήγηση είναι ότι λίγα ήταν τα χαρτοφυλάκια που δείχνουν ότι μπορούν να «αποχωριστούν» τις θέσεις τους στην παρούσα, ενόψει και της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους αγοραστές να δώσουν την ώθηση.

Την ίδια ώρα, στη λήξη του εξαμήνου, δεν είναι λίγοι που θέλουν να εγγράψουν στα ταμεία τους κέρδη, ώστε να έχουν ρευστότητα για περισσότερες κινήσεις. Άλλωστε, οι αποδόσεις από την αρχή του έτους «ζαλίζουν», με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25 να κερδίζουν πάνω από 37%, ενώ η άνοδος του τραπεζικού ξεπέρασε το 59%.

Εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις για το β’ 6μηνο του έτους μόνο θετικές είναι. Η αγορά αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με στόχο πρώτα τις 1.300 μονάδες και δευτερευόντως στις 1.380 μονάδες, με τους επενδυτές όμως να γίνονται πιο επιλεκτικοί, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σταδιακά προεξοφλείται και αυτό φαίνεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,68%, κινούμενο χαμηλότερα από την αντίστοιχη ιταλική απόδοση, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Για να ικανοποιηθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις όμως, οι επιλογές θα είναι μια πιο απαιτητική διαδικασία, δεδομένου του ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, καθώς η νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσει συσταλτικά, ενώ η δημοσιονομική πολιτική  θα είναι ελαφρά επεκτατική λόγω της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Σε επίπεδο τίτλων, το +2,05% της ΔΕΗ στήριξε την αγορά, όπως και τα σημαντικά κέρδη των ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Τιτάνα. Σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Aegean, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ σε αρνητικά οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα. Η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 2,81%, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες σε Quest, Cenergy, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών