Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών υποχωρούν οι αμοιβές των τραπεζιτών για την παροχή επενδυτικών συμβουλών, καθώς ο κλάδος υποφέρει από ένα κύμα περικοπών στις θέσεις εργασίας, λόγω της παρατεταμένης επιβράδυνσης σε νέα επιχειρηματικά deals.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που δημοσιεύουν οι Financial Times, oι προμήθειες για ολοκληρωμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές παγκοσμίως μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 35% το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 12,8 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές μειώθηκαν κατά 38% στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο, τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια, η αυστηρότερη επιβολή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις έπληξαν την αγορά.

«Υπάρχουν πολλοί αντίθετοι άνεμοι», σχολίασε ο David Walker, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Latham and Watkins που εστιάζει σε συμφωνίες ιδιωτικών μετοχών.

Βουτιά στα παγκόσμια deals – Κατάκορυφη πτώση στην Ευρώπη

Απολύσεις

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ φέτος πρόκειται να ξεπεράσουν τις 11.000.

Κορυφαίες τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, που σημείωσαν κέρδη κατά την πρόσφατη έκρηξη των συναλλαγών, προχωρούν σε δραστικές περικοπές. Η Goldman, η οποία ήταν στην κορυφή του πίνακα συμβούλων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές πέρυσι, καταργεί περίπου 250 θέσεις εργασίας σε όλη την τράπεζα, κυρίως σε ανώτερο επίπεδο.

«Διαχειριζόμαστε την εταιρεία πιο σφιχτά και προετοιμαζόμαστε για ένα πιο σκληρό περιβάλλον», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Goldman John Waldron σε συνέδριο αυτόν τον μήνα. «Τα επίπεδα δραστηριότητας είναι σίγουρα πιο χαμηλά», σχολίασε.

Βουτιά στα deals

Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) μειώθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποκαταστήσει σταδιακά τις συμφωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic , η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε στα 732,82 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η ανησυχία για το όριο του χρέους των ΗΠΑ κράτησαν τους dealmakers στην άκρη.

«Η παγκόσμια αβεβαιότητα είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές – απλώς κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα», σχολίασε ο Michael Aiello, πρόεδρος του εταιρικού τμήματος της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges LLP.

Ο τριμηνιαίος απολογισμός ήταν υψηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν ανακοινώθηκαν συμφωνίες 601,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας αφορμές για αισιοδοξία σε όσους υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι όγκοι συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 30% στα 318,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι όγκοι σε Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό συρρικνώθηκαν κατά 49% και 24% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση