Πολύ πιο κοντά στη δημοσιονομική ισορροπία τοποθετεί την Ελλάδα ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC, σημειώνοντας ότι παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ιδιωτική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1% τριμηνιαίως μετά από οκτώ διαδοχικές τριμηνιαίες αυξήσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν 50% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Παράλληλα, η HSBC προβλέπει ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος και το 2024, στο 2,0% φέτος (από 2,1%) και 1,3% την επόμενη χρονιά (από 1,4%). Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση «η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε δημοσιονομική ισορροπία», ενώ ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ «θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 154%, πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μείωση από την κορύφωσή του στο 206,3% το 2020».

Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τις βίλες και ψάχνουν… γκαρσονιέρες – Το παράδειγμα της HSBC

Αναφερόμενη στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η HSBC για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι η πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή φιλο-επιχειρηματική πολιτική με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. «Στο προεκλογικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη με μεσοπρόθεσμο στόχο ανάπτυξης 3%, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% έως το 2030. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,4% το 2024. Ο φόρος των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% το 2025 και 30% το 2026, πριν καταργηθεί το 2027 και το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί κατά 1 χιλ. ευρώ σε 10 χιλ. ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά».

Η επενδυτική βαθμίδα

Η HSBC εξηγεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί σύντομα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2010. Η Ελλάδα χρειάζεται μόνο ένα notch στην κλίμακα αξιολόγησης της DBRS, της Fitch ή της S&P για να αποκτήσει το IG. Στις 24 Απριλίου, η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησής της σε «θετικές», το οποίο σημαίνει πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 6 με 12 μήνες, επικαλούμενη το πρόσφατο ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στο ταχύτερο κλείσιμο στο δημοσιονομικό έλλειμμα από ότι ανέμενε.

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός είναι πιθανό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη φέτος, ενώ οι αφίξεις των ξένων τουριστών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και κατά 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, εξηγεί η HSB. C Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 40%. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν το 10% του ΑΕΠ το 2019 και περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1% στην αύξηση του ΑΕΠ μόνο μέσω των εισπράξεων από το εξωτερικό.

Πέρα από τον τουρισμό, η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει υγιής, αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση των μισθών. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και οι δείκτες PMI παρέμειναν σε θετικό έδαφος τον Μάιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία