Η Ολλανδία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού ημιαγωγών ακολουθώντας τις ΗΠΑ στην προσπάθεια αποκοπής της Κίνας από βασικά εργαλεία παραγωγής μικροτσίπ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι ολλανδικές εταιρείες θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για άδεια προκειμένου να εξάγουν συγκεκριμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ημιαγωγοί: Οι νέες κυρώσεις «βυθίζουν» τις μετοχές των κατασκευαστών

Η Ολλανδία είναι πατρίδα της ASML, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή εξελιγμένων μικροτσίπ. Μετά την ανακοίνωση η μετοχή της ASML σημείωσε πτώση 1,5% την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν σαρωτικούς κανόνες με στόχο να διακόψουν τις εξαγωγές βασικών τσιπ και εργαλείων ημιαγωγών προς την Κίνα, μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να εμποδίσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να ενισχύσει την εγχώρια τεχνολογία. Έκτοτε, οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις σε χώρες παραγωγής τσιπ και συμμάχους όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία, για να εισαγάγουν δικούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Λόγω του κρίσιμου ρόλου της ASML στην παραγωγή προηγμένων μικροτσίπ, η Ουάσιγκτον προσπάθησε εξαρχής να φέρει την Ολλανδία στην δική της πλευρά. Όπως σημειώνει το CNBC, η ολλανδική κυβέρνηση ήταν διστακτική, αλλά τον Μάρτιο έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού ημιαγωγών. Η σημερινή ανακοίνωση ουσιαστικά οριστικοποιεί αυτούς τους κανόνες και δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εξαχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολλανδική νομοθεσία δεν κάνει διακρίσεις σε χώρες εξαγωγής ούτε κατονομάζει ρητά την ASML.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σε έναν «αριθμό πολύ συγκεκριμένων τεχνολογιών για την ανάπτυξη και την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών», που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε αντικείμενα όπως οι στρατιωτικές εφαρμογές.

«Προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι καλό για τις εταιρείες που θα επηρεαστούν να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Αυτό θα τους δώσει τον χρόνο που χρειάζονται για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher.

A worker holds a semiconductor wafer at the chip packaging firm Unisem (M) Berhad plant in Ipoh, Malaysia October 15, 2021. REUTERS/Lim Huey Teng

Οι δραστηριότητες της ASML

Τα μηχανήματα της ASML χρησιμοποιούνται από μεγάλους κατασκευαστές ημιαγωγών, όπως η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Η ολλανδική εταιρεία κατασκευάζει δύο βασικά εργαλεία.

Το πρώτο είναι η λεγόμενη μηχανή λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους βύθισης (DUV), η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ μνήμης. Αυτά τα τσιπ χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συσκευών, από smartphones έως φορητούς υπολογιστές και διακομιστές, και θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η δεύτερη ονομάζεται μηχανή λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV), η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή πιο προηγμένων τσιπ.

Η ASML πλέον θα πρέπει να ζητήσει άδεια για την εξαγωγή των πιο προηγμένων συστημάτων λιθογραφίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορεί να αρχίσει να υποβάλλει άδειες εξαγωγής πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος και η κυβέρνηση θα εγκρίνει ή θα απορρίψει αυτές τις αιτήσεις κατά περίπτωση.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές της για το 2023.

Η κινεζική απάντηση

Άμεση ήταν η κινεζική αντίδραση, μέσω της πρεσβείας στην Ολλανδία, η οποία χαρακτήρισε τον τελευταίο νόμο της ολλανδικής κυβέρνησης «κατάχρηση των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών και σοβαρή διαταραχή του ελεύθερου εμπορίου και των διεθνών εμπορικών κανόνων».

«Καλούμε την ολλανδική πλευρά να έχει κατά νου το ευρύτερο συμφέρον της διαφύλαξης των διεθνών εμπορικών κανόνων και της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, να διορθώσει αμέσως τα λάθη της», ανέφερε η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας.

Παρόλα αυτά η πρεσβεία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να «συνεργαστεί με την ολλανδική πλευρά για την επίλυση του ζητήματος με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους, ώστε να προωθηθεί από κοινού η υγιής ανάπτυξη των σινο-ολλανδικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή