Τον τερματισμό της συνεργασίας με την Apple σχεδιάζει η Goldman Sachs, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του θέματος. Βάσει του δημοσιεύματος, η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με την American Express (Amex) προκειμένου να της μεταβιβάσει την πιστωτική κάρτα της Apple και άλλες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες της πιο ακριβής εταιρείες στον κόσμο με όρους κεφαλαιοποίησης.

Goldman Sachs: Ετοιμάζεται για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας

Η κίνηση αυτή -αν τελεσφορήσει- έρχεται ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Goldman Sachs για περιορισμό των δραστηριοτήτων της στη λιανική τραπεζική, ένας σχεδιασμός που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Εντούτοις, στην ανακοίνωση εκείνη είχε διαφανεί ότι η συνεργασία με την Apple δεν θα επηρεαζόταν.

Άλλωστε προσφάτως, ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές θα επέκτειναν τη συνεργασία τους έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας. Η Goldman Sachs μάλιστα συμφώνησε να στηρίξει την υπηρεσία της Apple «αγοράζεις τώρα, πληρώνεις αργότερα», ενώ συγχρόνως εγκαινίασε έναν τραπεζικό λογαριασμό με την τεχνολογική εταιρεία.

Ωστόσο πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με την Amex για να μεταβιβάσει τις δραστηριότητες αυτές όπως και την πιστωτική κάρτα της Apple, σύμφωνα με τις πηγές Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μία εκ των Big 6 των τραπεζών της Wall Street, σχεδιάζει να μεταβιβάσει και την πιστωτική κάρτα που εκδίδει σε συνεργασία με τη General Motors είτε στην Amex, είτε σε άλλη εκδότρια.

Η συμφωνία με την Amex δεν είναι ούτε σίγουρη, ούτε προδιαγεγραμμένη, όπως δήλωσαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις και θα χρειασθεί χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι θα πρέπει και η Apple να συμφωνήσει για τη μεταβίβαση των υπηρεσιών της. Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία είναι ενήμερη για τις συζητήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, όπως επισημαίνουν οι πηγές.

Ο τερματισμός της συνεργασίας με την Apple και τις πιστωτικές κάρτες βάζει επί της ουσίας τέλος στις δραστηριότητες στη λιανική τραπεζική της Goldman Sachs. Η τράπεζα έχει ήδη σταματήσει να εκδίδει προσωπικά δάνεια και προσπαθεί να πουλήσει τη GreenSky, μια τράπεζα που αγόρασε μόλις πέρυσι.

Η μεταστροφή στη λιανική τραπεζική

Η αποχώρηση από τη συνεργασία με την Apple θα επισφράγιζε τη μοίρα των μεγάλων σχεδίων της Goldman Sachs να γίνει μια τράπεζα πλήρους εξυπηρέτησης. Μια τράπεζα που είναι περισσότερο γνωστή για την κυριαρχία της στις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών στη Wall Street, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στον προσκήνιο της λιανικής τραπεζικής με τον αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης Marcus το 2016. Τρία χρόνια αργότερα, επεκτάθηκε στις πιστωτικές κάρτες με τη συνεργασία της με την Apple. Επίσης ήρθε σε συμφωνία για την GreenSky στα τέλη του 2021 και ολοκλήρωσε την εξαγορά στις αρχές του περασμένου έτους.

Πολύ γρήγορα, εισήλθε στο παιχνίδι των προσφορών για συμφωνίες έκδοσης πιστωτικών καρτών με κοινή επωνυμία, μια αγορά στην οποία παραδοσιακά επικρατούν οι μεγάλες τράπεζες όπως η JP Morgan και η Citigroup που διαθέτουν τεράστια τμήματα αποκλειστικά για τα καταναλωτικά προϊόντα.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν, όταν η Goldman Sachs αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές της στην λιανική τραπεζική στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από έναν εσωτερικό επανασχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, τερμάτισε τις συνομιλίες με την T-Mobile για το λανσάρισμα μιας πιστωτικής κάρτας και αποχώρησε από την υποβολή προσφορών για νέα προγράμματα, όπως είχε αναφέρει η Wall Street Journal τον Φεβρουάριο. Λίγους μήνες αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τη GreenSky.

Εν μέσω αυτών των αλλαγών, η συνεργασία με την Apple παρέμενε ως είχε. Σε συνάντηση με αναλυτές τον περασμένο Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Σόλομον μίλησε για τη σχέση αυτή, αφού ανακοίνωσε την ευρύτερη υποχώρηση της τράπεζας από τη λιανική τραπεζική πλήρους εξυπηρέτησης.

«Πρόκειται για μια πολύ, πολύ ισχυρή συνεργασία όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες», είχε δηλώσει τότε ο Σόλομον. Η τράπεζα εγκαινίασε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό με την Apple τον Απρίλιο.

Ο Σόλομον δέχτηκε πολλές εσωτερικές επικρίσεις για τη μεταστροφή της τράπεζας στα καταναλωτικά προϊόντα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η τράπεζα αποκάλυψε ότι από το 2020 έχει καταγράψει ζημίες σχεδόν 3 δισ. δολαρίων από την προώθηση του καταναλωτικού δανεισμού.

Σε περίπτωση που η τράπεζα εγκαταλείψει τις δραστηριότητες με τις πιστωτικές κάρτες και πουλήσει τη GreenSky, η καταναλωτική της δραστηριότητα θα περιοριστεί στο αρχικό της προϊόν: τον αποταμιευτικό λογαριασμό Marcus. Από την άλλη, δεν έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να δέχεται καταθέσεις από τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή