Περίοδος χάριτος

Ανέλπιστη «περίοδο χάριτος» απέσπασε η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την παραίτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, αυτή η αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση θα ασχολείται με «τα δικά της». Ο μόνος κίνδυνος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αλαζονεία, η οποία αποτελεί ενδημικό φαινόμενο του εν λόγω συστήματος!

Συζητήσεις

Εν πάση περιπτώσει η παραίτηση του κ. Τσίπρα επιτείνει την υπαρξιακές αγωνίες και συζητήσεις εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ωστόσο πηγές μου αδιαμφισβήτητου εγκυρότητας μου εξήγησαν για ποιους λόγους ο μέχρι χθες πρόεδρος του κόμματος οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Οι λόγοι

Μου έλεγαν συγκεκριμένα ότι πρώτον, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να γυρίσει την κατάσταση του κόμματος, όπως αυτή έχει εξελιχθεί, δεύτερον, προσπάθησε να διασώσει ότι απέμεινε από το πολιτικό του κύρος – το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον – και τρίτον, τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο διάστημα «της τελευταίας μιάμιση ημέρας».

Εκφυλισμός

Είναι προφανές ότι πρόκειται για το απεχθές «επεισόδιο Τζανακόπουλου», που όπως μου εξήγησαν δεν ήταν αυτό καθαυτό το επεισόδιο, που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ότι το γεγονός αυτό υποδηλώνει την εκτράχυνση των «πολιτικών παθών» και των εκφυλιστικών φαινομένων, από την συγκεκριμένη ομάδα, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τσιγάρα

Τώρα όσον αφορά την διαδοχή. Οπως αντιλαμβάνεστε οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, ο ένας καφές διαδέχεται τον άλλον και η … καπνοβιομηχανία αυξάνει τις πωλήσεις της!

 Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι η κ. Εφη Αχτσιόγλου θα είναι υποψήφια – σ΄αυτή την περίπτωση η «Ομπρέλα» δεν πρόκειται να κατεβάσει υποψήφιο – για τον κ. Αλέξη Χαρίτση, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα πράξει. Στα πλεονεκτήματα της είναι η υπουργική της θητεία και η βουλευτική της ιδιότητα.

Η «Κίνηση Μελών»

Η «Κίνηση Μελών» που είναι η μεγαλύτερη τάση, με εμφανώς χαμηλή συνοχή πλέον, δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιόν υποψήφιο σκοπεύει να υποστηρίξει – το ενδεχόμενο της κυρίας Ρένας Δούρου είναι εξαιρετικά αδύναμο. Μάλιστα σε σύσκεψη που είχε η τάση χθες το απόγευμα δεν έγινε καμία συζήτηση για υποψήφιο πρόεδρο, διότι όπως αναφέρθηκε περίπου «εμείς δεν υπονομεύαμε τον Τσίπρα για να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε διαθέσιμη υποψηφιότητα». Πάντως πρόκειται νέα συνάντηση σήμερα ή αύριο.

Ο κ. Δ. Τεμπονέρας

Η «ΡΕΝΕ», που είναι η δεύτερη τάση της ως τώρα προεδρικής πλειοψηφίας συζητά ή μάλλον προσπαθεί να πείσει τον κ. Διονύση Τεμπονέρα να κατέλθει υποψήφιος. Θα φανεί στις επόμενες ημέρες αν το πέτυχε ή όχι….

Αντιδεξιός

Η περίπτωση του κ. Τεμπονέρα – όπως μου έλεγαν – μπορεί να αναδειχθεί ως η καλύτερη δυνατή. Και μου εξηγούσαν τους λόγους.

Πρώτον, το επώνυμο του διαθέτει μία ισχυρή αντιδεξιά φόρτιση.

Δεύτερον, προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά, να εγγυηθεί την διεύρυνση και να αντιστρέψει τις κεντρόφυγες τάσεις, που εκδηλώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους λεγόμενους «πασοκογενείς».

Καλές εντυπώσεις

Τρίτον, δεν έχει εμπλακεί σε αδιέξοδες εσωκομματικές συγκρούσεις και δεν είναι «παιδί του κομματικού σωλήνα».

Τέταρτον, η ανάδειξη του ως συντονιστή της εκλογικής επιτροπής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και οι τηλεοπτικές του παρουσίες απέσπασαν θετικά σχόλια από τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Εργατολόγος

Πέμπτον, η επαγγελματική του ιδιότητα, του δικηγόρου – εργατολόγου, του δίνει την δυνατότητα να έχει άμεση γνώση των εργατικών προβλημάτων.

Αποδοχή

Βέβαια για να προχωρήσει η υποψηφιότητα του πρέπει πρωτίστως να το αποδεχθεί ο ίδιος, εν συνεχεία και εφόσον η «Κίνηση Μελών» δεν έχει κάνει ιδιαίτερη επιλογή, να συμφωνήσει και ακολούθως να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του και να περιγράψει τις πολιτικές του επιδιώξεις. Νομίζω πως δεν θα αργήσουν να συμβούν όλα αυτά!

Συνεδρίαση

Πάντως την Κυριακή πρόκειται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία – η συνεδρίαση ήταν γίνει σήμερα, αλλά αναβλήθηκε – για να συζητήσει μία σειρά από κοινοβουλευτικές ή μη εκκρεμότητες.

—————————————————————————————

Γιάννη έλα με φόρα…

Αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είχε ξεκαθαρίσει ότι μόλις τελειώσει η θητεία του θα αποσυρθεί στη Σύρο, θα έλεγα ότι σε λίγο καιρό θα φωνάζαμε: «Γιάννη έλα, έλα με φόρα».Κι αυτό γιατί τον τελευταίο μήνα ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αυτός που έχει θέσει την ατζέντα της πολιτικής και οι παρεμβάσεις του συζητιούνται και θα συζητούνται για καιρό.

Η φοροδιαφυγή

Πάρτε για παράδειγμα τη συνέντευξη του διοικητή στο in.gr που μίλησε για τη φοροδιαφυγή και για τα 60 δισ. ευρώ εισοδήματα που είναι «κρυφά». Ε, λοιπόν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το νούμερο ένα θέμα για την κυβέρνηση. Γιατί αν θέλει να βρει λεφτά να κάνει πολιτική θα πρέπει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

Δεν σπάνε αυγά

Πώς όμως να το κάνει μια δεξιά κυβέρνηση όταν και θα πρέπει να σπάσει αυγά; Θα τα βάλει ο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν και κάτω από το αφορολόγητο;

Θα τα βάλει με το «πελατειακό μαγαζί» που δεν κόβει αποδείξεις; Δε νομίζω, όσο κι αν «χτυπιέται» ο κ. Στουρνάρας (και χθες στην έκθεσή του τα ίδια έλεγε), δύσκολα θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Με λίγα λόγια; Κοροΐδα μισθωτοί…

Τα νέα μπινελίκια;

Και μιας και λέμε για τους κκ Στουρνάρα και Χατζηδάκη, η συνάντησή τους προσδιορίστηκε για την εβδομάδα που έρχεται – πιθανότατα τη Δευτέρα. Και φυσικά θα μιλήσουν για τις τράπεζες, πώς αυτές θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, τι θα γίνει με τα επιτόκια στα δάνεια κ.λπ. Λέτε να ακούσουμε από τον κ. Χατζηδάκη τίποτε για «μπινελίκια» στις τράπεζες; Διότι το επόμενο ραντεβού του θα είναι με τους τραπεζίτες, οπότε… περιμένετε στο ακουστικό σας.

Με τον Κωστή…

Πάντως, να σας αποκαλύψουμε κι ένα μυστικό; Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πολύ το νέο υπουργό Οικονομικών και εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον θεωρεί ιδανικό για τη θέση του «τσάρου». Δε θα λέγαμε το ίδιο και για τον προκάτοχο στην οδό Βουλής, τον κ. Σταϊκούρα. Η «χημεία» δεν ήταν καλή…—————————————————————————————

Τα «χρέπια»

Βλέπεις ένα περιπολικό συνοικιακού Αστυνομικού Τμήματος. Είναι όπως λένε «τζιτζί», «του κουτιού»! Ολοκαίνουργιο, με λάστιχα καλά, με οθόνες μέσα κ.λπ. Και ρωτάς τους αστυνομικούς, ρε παιδιά, πήρε καινούργια περιπολικά η ΕΛΑΣ; Για να σου απαντήσουν: «Μη γελιέσαι. Επειδή το παίρνει ο διοικητής είναι καινούργιο. Εμείς με κάτι… χρέπια κυκλοφορούμε». Αθάνατη Ελλάδα…

—————————————————————————————

Φουτζέιρα

Με μία ανακοίνωση η Intrakat έκανε χθες το πρωί γνωστό ότι προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», συνδεδεμένη εταιρεία με την «ECOMAR ENERGY SOLUTIONS», με έδρα στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και βιώσιμης ασφαλούς διύλισης, για την εκτέλεση του έργου «Ecomar Phase 3 Terminal Project». To έργο, συνολικού προϋπολογισμού 382.729.700 δολαρίων Η.Π.Α, αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου (ΤΣΑΠ) στα Η.Α.Ε., δυναμικότητας 1.300.000 κυβικών μέτρων.

 Οι κ.κ. Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης

 Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα μετά το τέλος της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της κατασκευαστικής, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου –  αντιπρόεδρος, CEO και ένας εκ των μετόχων της – προχώρησε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για θέματα της εταιρείας.

Ρωτήθηκε, λοιπόν, αν η Intrakat ζύγισε σωστά την απόφαση της να αναλάβει έργο στη συγκεκριμένη αγορά με δεδομένο πως όσες ελληνικές κατασκευαστικές άνοιξαν στο παρελθόν τα φτερά τους για τις αραβικές χώρες γύρισαν με ζημιές.

Και η απάντηση που έδωσε ο κ. Εξάρχου ήταν πως το συγκεκριμένο project ανήκει σε εταιρεία των άλλων δύο συνεταίρων του, μετόχων στην Intrakat, των εφοπλιστών κ.κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Και άρα όλα εγγυημένα για την κατασκευαστική εταιρεία.

 Η πρόταση

 Στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης ο κ. Εξάρχου ρωτήθηκε αν έχει να κάνει μία πρόταση στην κυβέρνηση για τον τομέα των κατασκευών.

Και εκείνος αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυητικών. Όπως εξήγησε λόγω των πολλών δημοπρασιών έργων οι τράπεζες έχουν φτάσει σε ένα «ταβάνι» ως προς τη χορήγηση εγγυητικών.

Πρότεινε, λοιπόν, να υπάρχει η δυνατότητα ώστε πόροι του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να χρησιμοποιούνται ως αντεγγύηση στις τράπεζες για να εκδίδουν με τη σειρά τους εγγυητικές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories