Σε πέντε μεγατάσεις, οι οποίες μπορούν, όπως επισημαίνει, να δημιουργήσουν ή να καταστρέψουν χαρτοφυλάκια, και άρα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν τις αποφάσεις τους οι επενδυτές, εφιστά την προσοχή ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων BlackRock.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην τεχνολογία, στη γεωπολιτική, στην πράσινη μετάβαση, στη γήρανση του πληθυσμού και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

BlackRock: Αλλάζει επενδυτική στρατηγική – Το νέο σχέδιο στην εποχή υψηλού πληθωρισμού

1. Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως στη Wall Street, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο και της BlackRock.

Αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της για τον κλάδο, επικαλέστηκε την τεράστια φρενίτιδα γύρω από τη νέα τεχνολογία. Η εταιρεία εκτιμά τώρα ότι οι μετοχές στην ΑΙ θα ξεπεράσουν σε απόδοση τον μέσο όρο του κλάδου τους επόμενους οκτώ έως 12 μήνες, δεδομένης της πιθανής ώθησης που μπορεί να προσφέρει στην παραγωγικότητα, των περιθωρίων κέρδους και της εξοικονόμησης κόστους.

Ενώ η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τροφοδοτήσει τις αποτιμήσεις για τους κατασκευαστές μικροτσίπ – το υλικό μέσω του οποίου λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη – η BlackRock πιστεύει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν δεδομένα που εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη υποτιμώνται ως πιθανοί κερδισμένοι.

«Οι εταιρείες με τεράστια σύνολα ιδιόκτητων δεδομένων έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν πιο γρήγορα και εύκολα μεγάλο όγκο δεδομένων για να δημιουργήσουν καινοτόμα μοντέλα», αναφέρει η έκθεση. «Τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αναλύσουν και να ξεκλειδώσουν την αξία του χρυσωρυχείου δεδομένων στο οποίο ενδέχεται να βρίσκονται ορισμένες εταιρείες».

2. Η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έγραψε η BlackRock. Αναμένοντας ότι η αλλαγή θα συμβεί πιο γρήγορα στις ανεπτυγμένες χώρες, η ευρεία και ριζική επανεπεξεργασία των ενεργειακών συστημάτων θα δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να προχωρήσουν.

Ως παράδειγμα η έκθεση ανέφερε την αύξηση της τιμής των ηλεκτρικών οχημάτων, έναν κλάδο που ωφελήθηκε από την έμφαση σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, ο συγχρονισμός αυτών των μεγάλων αλλαγών θα απαιτήσει από τους επενδυτές να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική, την τεχνολογία και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

3. Γεωπολιτικός κατακερματισμός

Η Black Rock έχει λιγότερο ξεκάθαρες προοπτικές για το μέλλον της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης και προτρέπει τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω κατακερματισμό του κόσμου. Η οικονομική αποτελεσματικότητα δεν θα διέπει πλέον τις γεωπολιτικές σχέσεις, καθώς η εθνική ασφάλεια και ανθεκτικότητα παίρνουν προβάδισμα.

Ενώ οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας υποκινούν πολιτικές προστατευτισμού, η BlackRock αναμένει να αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και ρομποτική.

Στο μεταξύ, η πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ άλλων ανερχόμενων δυνάμεων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ανάπτυξη στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

4. Γηράσκων πληθυσμός

Η γήρανση του πληθυσμού του πλανήτη είναι μια άλλη ανησυχητική μεγατάση. Καθώς το μελλοντικό εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται σε ορισμένες αγορές, αυτό έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην ανάπτυξη και στις κρατικές δαπάνες.

Η BlackRock θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ώθηση για τον πληθωρισμό, Δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν τα επίπεδα δαπανών, παρά τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, η Black Rock εκφράζει ανησυχία για περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό.

5. Ένας αναδιαμορφωμένος τραπεζικός τομέας

Η έκθεση της εταιρείας προέβλεψε επίσης μια μόνιμη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προκλήθηκαν από την τραπεζική αναταραχή στις αρχές του έτους θα επιταχυνθούν.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν περαιτέρω ενοποίηση μικρότερων ιδρυμάτων, ενώ η χορήγηση δανείων περιορίζεται.

Αυτό θα συμβάλει στην επέκταση του ρόλου των μη τραπεζικών δανειστών και των ιδιωτικών αγορών.

Συνολικά, η BlackRock εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υπολείπονται του μέσου όρου των τελευταίων 8 – 12 μηνών, αναμένοντας κάποια μορφή μακροοικονομικής ζημίας. Ωστόσο, επισημαίνει τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, καθώς τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να υποστηρίζουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές