Μόνο ως ανιαρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από ένα κύμα limit up για τις μετοχές τεχνολογίας και το come back των κρυπτονομισμάτων μέχρι το χειρότερο τραπεζικό κραχ από την 2008 και τη Lehman Brothers, οι πρώτοι έξι μήνες του έτους χαρακτηρίστικαν από δραματικά γεγονότα, εντάσεις αλλά και χαρμόσυνες για τις αγορές ειδήσεις.

Ρωσία: Tο πιθανό ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία μετά την ανταρσία της Wagner

Ένα γεγονός που δεν άλλαξε καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο για ότι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία ήταν η αδιάκοπη άνοδος των επιτοκίων, όπως αναφέρει το Reuters.

Τεχνολογικές μετοχές

Το αποτέλεσμα? Ένα απρόσμενο ράλι 12%, ή 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, στην αξία των παγκόσμιων μετοχών κατά την διάρκεια του εξαμήνου.

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο ChatGPT, η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης είδε τους γίγαντες της «Big Tech» να απολαμβάνουν μια συνδυασμένη αύξηση της τάξης του 70%.

Η Apple, η Microsoft, η μητρική της Google Alphabet, η Amazon και το Netflix σημείωσαν άνοδο 35%-50%.

Η Meta και η Tesla έχουν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους, ενώ η ζήτηση της τεχνητής νοημοσύνης για τσιπ ημιαγωγών εκτόξευσε τη Nvidia κατά 180% υψηλότερα, προσθέτοντάς την στην ελίτ των αμερικανικών εταιρειών με αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Βασικά, τα πράγματα έμοιαζαν τόσο ζοφερά στο τέλος του περασμένου έτους που δεν χρειάστηκαν πολλά για να κινηθούν ανοδικά οι αγορές», δήλωσε ο Trevor Greetham, επικεφαλής της Royal London Asset Management.

Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογική άνοδο, είπε ότι «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια φούσκα», με τις εταιρείες να χρειάζονται τώρα ουσιαστικά αύξηση 40% στα κέρδη για να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους.

Ο μέσος όρος του δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας είναι η ευχάριστη έκπληξη φέτος, σημειώνοντας άνοδο 16% σε όρους δολαρίου ή 26% σε όρους γιεν, καθιστώντας το 2023 την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας έως τώρα.

Χρυσός και ομόλογα

Ο χρυσός εκτινάχθηκε 5%, τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 3%-6%, ενώ οι ταλαιπωρημένες οικονομιες τα πήγαν ακόμη καλύτερα.

Τα ομόλογα στο Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο τώρα παλεύει να αποφύγειω την χρεοκοπία, έχουν επιστρέψει με το επιβλητικό 58%. Τα ομόλογα της Σρι Λάνκα σημείωσαν απόδοση 34%, η Ζάμπια 24% και η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, το Πακιστάν και η Αργεντινή σημείωσαν 19%, η κάθε μία.

Συνάλλαγμα

Το δολάριο είναι συνολικά πιο σταθερό, ενώ το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκια και η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να κλυδωνίζεται, έχει οδηγήσει το γεν και το γουάν σε υποχώρηση κατά 9% και σχεδόν 5%, αντίστοιχα.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν μέχρι στιγμής αντίκρισμα, με τη λίρα να βυθίζεται 28%.

Η Αίγυπτος έχε γνωρίσει υποτίμηση του  νομισματος της κατά 20%, η Νιγηρία κατά 40%, ενώ στο άλλο άκρο τα κολομβιανά και μεξικάνικα πέσο και το φιορίνι της Ουγγαρίας αυξάνονται μεταξύ 10% και 17%.

Κεντρικές τράπεζες

Υπήρξαν συνολικά περίπου 90 αυξήσεις επιτοκίων φέτος από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έναντι μόλις 17 μειώσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης (bps) από σχεδόν μηδέν πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 400 μ.β. , ακολουθούμενες από πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκόσμια.

Ακόμη και οι εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κινήσεις της Fed, αυξήθηκαν από 4% σε 5% τον Φεβρουάριο, για να πέσουν χαμηλότερα στο 3,5% όταν η Silicon Valley Bankωκατέρρευσε.

Κρυπτονομισματα

Στις αγορές κρυπτονομισματων, το bitcoin έχει ανακάμψει με μία αύξηση στο 80% περίπου.

Το ενδιαφέρον από κολοσσούς της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, τροφοδοτεί τα κέρδη, αν και οι αγωγές των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ κατά των ανταλλακτηρίων Binance και Coinbase εξέθεσαν την ευπάθεια της κρυπτογράφησης σε ρυθμιστικές καταστολές.

Εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα, ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι στο macro παζλ, έχουν υποχωρήσει.

Μια πτώση 51% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η πτώση του πετρελαίου κατά 13% και οι απότομες μειώσεις στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν τροφοδοτήσει τις ελπίδες για χαμηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό.

Τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε δραματικές στιγμές φέτος, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Η χειρότερη κρίση από το 2008 και τη Lehman Brothers, ξεκίνησε από την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και κορυφώθηκε με την δραματική διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι τράπεζες, σε αντίθεση με τις εταιρείες τεχνολογίας δεν συμμετείχαν στο ράλι των μετοχών, με αποτέλεσμα την ανάγκη επιπλέον περικοπών μέσω απολύσεων που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο εξάμηνο

Οι αναλυτές εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει το ράλι των μετοχών τεχνολογίας.

Στον κλάδο των τραπεζών τα πράγματα είναι ρευστά λόγω της έντονης μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται αποφασισμένες να διακόψουν τον κύκλο ανόδοτ των επιτοκίων, όσο ο πληθωρισμός -αν και μειωμένος – διατηρείται σε υψηλότερα από το επιθυμητό επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή