Μικρές διακυμάνσεις και πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών εμφανίζει σήμερα η Wall Street, με το δεύτερο μισό του έτους να αρχίζει για την αμερικανική αγορά με την σημερινή ημιαργία και την αυριανή αργία λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Το αμερικανικό χρηματιστήριο κλείνει τρεις ώρες νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,25% στις 34.320 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,07% στις 4.447 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,16% στις 13.810 μονάδες.

Παιχνίδια Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας με τον μαύρο χρυσό – Πυροδοτούν νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Tesla σημειώνει άνοδο 6%, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε αριθμούς παραδόσεων και παραγωγής που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πάντως οι αγορές προέρχονται από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο 2023. Την Παρασκευή, ο Nasdaq με τα μεγαλύτερα κέρδη πρώτου εξαμήνου από το 1983, σημειώνοντας άνοδο 31,7%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άλμα 15,9% κλείνοντας το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 2019. Ο Dow Jones υστέρησε, σημειώνοντας μέτρια άνοδο 3,8% κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι μετοχές της πληροφορικής αντιπροσώπευαν περίπου το 62% του S&P 500 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την Bespoke Investment Group. Μόνο η άνοδος του κλάδου του S&P 500 ήταν το 62,1% της συνολικής προσαύξησης που είδε ο ευρύτερος δείκτης στο εξάμηνο, ενώ ο τομέας ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2023 με άνοδο 42,1%, με αιχμή του δόρατος την άνοδο κατά σχεδόν 190% της Nvidia.

Τα κέρδη αυτά έρχονται καθώς ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε τις μετοχές τεχνολογίας. Πρόσφατα στοιχεία που επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας παρά τα υψηλότερα επιτόκια βελτίωσαν επίσης το κλίμα των επενδυτών, αμβλύνοντας ορισμένους φόβους στη Wall Street για την πιθανότητα ύφεσης.

Πάντως, από το καλοκαίρι του 2022, κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών αποτελεί το πότε θα χτυπήσει η ύφεση τις ΗΠΑ, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί. Τώρα, ξανά οι οικονομολόγοι, μέσω μιας δημοσκόπησης του Bloomberg, προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το αργότερο τους επόμενους 12 μήνες, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Πάντως, σύμφωνα με την UBS, η πιθανότητα ύφεσης εξαρτάται περισσότερο από το πόσο πιο περιοριστική μπορεί να γίνει η νομισματική πολιτική, προκαλώντας τελικά μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street