Από το καλοκαίρι του 2022, κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών αποτελεί το πότε θα χτυπήσει η ύφεση τις ΗΠΑ, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί.

Τώρα, ξανά οι οικονομολόγοι, μέσω μιας δημοσκόπησης του Bloomberg, προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το αργότερο τους επόμενους 12 μήνες, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

UBS: Οι 7 συμβουλές προς τους επενδυτές – Οι τάσεις για το β’ εξάμηνο του 2023

Σε σημείωμά της την Δευτέρα, η UBS εξηγεί γιατί η πιο αναμενόμενη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της.

Μετρίως περιοριστική πολιτική

Η πολιτική που εφαρμόζει η Fed δεν είναι υπερβολικά περιοριστική. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, ο ταχύτερος ρυθμός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά δείκτες χρηματοοικονομικών συνθηκών υποδηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική έχει γίνει λιγότερο περιοριστική το 2023.

Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική είχε έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη φέτος, λόγω των πρόσφατων βιομηχανικών πολιτικών (π.χ. νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, CHIPS Act) που ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σε καλή κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας

Ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε θεμελιωδώς καλή κατάσταση. Οι προυπολογισμοί των νοικοκυριών, οι εταιρικοί ισολογισμοί και η ζήτηση εργασίας είναι όλα ισχυρότερα, παρέχοντας ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» έναντι μιας ενδεχόμενης ύφεσης.. Αναλογίες, όπως το χρέος των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα ή το εταιρικό χρέος προς το ΑΕΠ έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

Ο δείκτης χρέους των επιχειρήσεων παραμένει κοντά σε χαμηλό 40 ετών περίπου στο 9%. Παρά τους αυστηρότερους κανόνες δανεισμού, οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να έχουν καλή πρόσβαση σε πιστώσεις.

Θέσεις εργασίας

Οπως τονίζει η UBS, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Μάιο του 2020 και σύμφωνα με την έρευνα JOLTS, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες από 10 εκατομμύρια κενές θέσεις.

Αν και κάποιες εταιρείες κολοσσοί έχουν ανακοινώσει μεγάλες απολύσεις από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, πολλές περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η εύρεση εργαζομένων.

Λιγότερο κυκλική οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο κυκλική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση αγαθών αυξήθηκε, υποστηρίζοντας τη μεταποίηση και στη συνέχεια η ζήτηση μετατοπίστηκε στις υπηρεσίες. Η οικονομία έχει βιώσει επιβραδύνσεις σε συγκεκριμένα τμήματα καθώς ομαλοποιείται από την πανδημία, αλλά αυτές δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι σημαντικό για να εμποδίσει την οικονομία να βιώσει μια ευρεία ύφεση.

Πότε θα έρεθει τελικά η ύφεση;

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά είναι αβέβαιο εάν η οικονομία πέσει σε ύφεση. Η τρέχουσα δυναμική ανάπτυξης είναι αρκετά ισχυρή, οπότε είναι απίθανο να ξεκινήσει μια ύφεση πριν από τα τέλη του τέταρτου τριμήνου το νωρίτερο.

Η πιθανότητα ύφεσης εξαρτάται περισσότερο από το πόσο πιο περιοριστική μπορεί να γίνει η νομισματική πολιτική, προκαλώντας τελικά μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή