Ξεκινά την Δευτέρα, η δίκη για διαφθορά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πίτερ Καζιμίρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Καζιμίρ, ο οποίος αρνείται τα αδικήματα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών εάν κριθεί ένοχος για δωροδοκία 48.000 ευρώ για να διευκολύνει τις φορολογικές διαδικασίες αρκετών εταιρειών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Λέιν-ΕΚΤ: Μην περιμένετε μειώσεις των ευρωεπιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

Δεν παραιτείται

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας δεν παραιτείται από τον ρόλο του όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσω να ασκώ το αξίωμα του διοικητή με σωστό, υπεύθυνο τρόπο», είπε σε δήλωση του.

Μακρύς κατάλογος

Ο Καζιμίρ, 55 ετών,  προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την ίδρυσή του το 1999, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις όλα αυτά τα χρόνια.

Πιο πρόσφατα, ο πρώην κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Ilmars Rimsevics, συνελήφθη το 2018 με την κατηγορία της δωροδοκίας από μια τράπεζα που δεν λειτουργεί πλέον.

«Πυρά» της προέδρου της Σλοβακίας

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα ήταν μεταξύ των αξιωματούχων του έθνους των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων της ανατολικής ευρωζώνης που κάλεσε τον Καζιμίρ να παραιτηθεί, επικαλούμενη τις δημοσιευμένες μαρτυρίες εναντίον του.

«Μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία του ιδρύματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Καπούτοβα τον Απρίλιο.

Ο Καζιμίρ, εμπλέκεται σε μια υπόθεση δωροδοκίας που συνδέεται με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων πριν από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσειένα κύμα οργής μετά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερεύνησε την υπόθεση διαφθοράς.

Στη συνέχεια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 24 δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς, δικηγόρους, αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή