Υποχώρηση κατά 1,7% σημείωσε ο δείκτης δολαρίου DXY από τις αρχές Ιουνίου, με την πτώση του να επιταχύνεται από τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα που αναζωπύρωσαν ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της σύντομα, σύμφωνα με ανάλυση της UBS. Η κίνηση αυτή έχει αντιστρέψει μεγάλο μέρος του ράλι του δολαρίου τον Μάιο, το οποίο ωθήθηκε από θετικότερα οικονομικά στοιχεία.

«Αναμένουμε ότι το αμερικανικό νόμισμα θα έχει πτωτική τάση τους επόμενους μήνες. Συνιστούμε στους επενδυτές που έχουν ως εγχώριο νόμισμα το ιαπωνικό γεν, το ευρώ, τη βρετανική λίρα ή το ελβετικό φράγκο να ενισχύσουν την εγχώρια τάση τους. Αναμένουμε επίσης ότι ο χρυσός θα φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά”, τονίζει με νόημα ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Mark Haefele.

Ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν σχετικά ανθεκτικός το πρώτο εξάμηνο του 2023, υποχωρώντας μόνο περίπου 2%, εξακολουθεί να είναι περίπου 10% χαμηλότερα από το υψηλό 20ετίας που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η πτωτική τάση του δολαρίου θα συνεχιστεί.

UBS: Οι 7 συμβουλές προς τους επενδυτές – Οι τάσεις για το β’ εξάμηνο του 2023

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Από εκεί και πέρα, η ρητορική των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει γίνει πιο “γερακίσια”. Πρόσφατα, η Ίζαμπελ Σνάμπελ του εκτελεστικού οργάνου της ΕΚΤ Διοικητικού Συμβουλίου εκφώνησε ομιλία με θέμα “τους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού”. Αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση των αγορών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Άλλοι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίστηκαν λιγότερο “γερακίσιοι” – ενώ δεν απέκλεισαν την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ο Πίτερ Καζίμιρ, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι “ανοικτή και μένει να δούμε τι θα γίνει γίνει”.

Η κατάσταση στη Βρετανία

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν γρήγορα ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την Πέμπτη. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 5,06% τη Δευτέρα, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Τώρα, είναι περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις 24 Μαΐου, όταν τα στοιχεία έδειχναν ότι είναι απροσδόκητα υψηλός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένου και του δομικού δείκτη (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα), ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό 31 ετών.

Οι επενδυτές έχουν επίσης αντιδράσει στα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση της περασμένης εβδομάδας. Για το πρώτη φορά μετά την αναταραχή γύρω από τον μίνι προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, οι «δείκτες» υποδηλώνουν βασικό επιτόκιο 6%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές