Μακρύς

Ο δρόμος για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι μακρύς! Εκτιμάται ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί στις αρχές Σεπτεμβρίου – το αργότερο. Βέβαια στην εκλογή του προέδρου υπάρχει ένα συγκριτικό γεγονός το οποίο θα βαρύνει. Πόσοι θα ψηφίσουν;

Πόσοι;

Τον κ. Αλέξη Τσίπρα τον είχαν ψηφίσει 150.000 μέλη του κόμματος. Ο νέος ηγέτης με πόσους ψήφους θα εκλεγεί; Και τι θα σημαίνει αυτό; Πριν τα μέλη του κόμματος οδηγηθούν στις κάλπες, οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν ο καθένας το πολιτικό του σχέδιο, όπως συμβαίνει λογικά – σε ένα αριστερό κόμμα – και επ΄ αυτού θα κριθούν….

Φιλοδοξίες

Όμως οι τακτικισμοί μεταξύ των τάσεων και των υποψηφίων έχουν αρχίσει και σε λίγο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχουν φιλοδοξίες και φιλοδοξίες….

Πολλές

Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν εκδηλωθεί – εμμέσως προφανώς και φαίνεται να έχουν το προβάδισμα στον δημόσιο χώρο – και υποψήφιοι που επιδιώκουν να «εκβιάσουν» για την στήριξη στην υποψηφιότητα τους. Υπάρχουν και άλλοι χαμηλών τόνων, που αποφεύγουν(;) να εκδηλωθούν σε αυτή τη φάση.

Νωρίς

Πάντως δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι θα είναι – επισήμως – οι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου. Υπάρχει το ακραίο(;) σενάριο να είναι τέσσερις οι υποψήφιοι, όσες και οι τάσεις του κόμματος ή εντέλει να είναι μόνο δύο.

«Κίνηση Μελών»

Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι πως η μεγαλύτερη τάση του κόμματος και της ως τώρα προεδρικής πλειοψηφίας, η «Κίνηση Μελών» έχει αποφύγει να προκρίνει κάποια υποψηφιότητα και μάλιστα – όπως έγραψε η στήλη το περασμένο Σάββατο – το επιχείρημα γι’ αυτό είναι περίπου πως «εμείς δεν υπονομεύαμε τον Τσίπρα και δεν είμαστε έτοιμοι» για να προκριθεί κάποιος υποψήφιος.

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου έχει ως τώρα τη μεγαλύτερη προβολή, φερόμενη περίπου ως διάδοχος του κ. Τσίπρα. Αλλά είναι ακόμη νωρίς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο….

Η κυρία Ρένα Δούρου

Η κυρία Ρένα Δούρου φέρεται να επιθυμεί να συμμετάσχει στην «κούρσα», αλλά όπως λέγεται – για προφανείς λόγους – η υποψηφιότητα της είναι «πολύ αδύναμη».

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι βέβαιο ότι θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά είναι πολύ προσεκτικός στις συζητήσεις με τους συντρόφους του. Προέρχεται από τους «+53» αλλά ήταν πολύ κοντά στην προεδρική πλειοψηφία. Δεν έχει εκτεθεί με αμφίσημες δηλώσεις.

Τεχνοκράτης

Έχει φιλοτεχνήσει, από την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός, ένα τεχνοκρατικό προφίλ, που στις κυβερνήσεις Τσίπρα ήταν ένα – μάλλον – παράδοξο φαινόμενο. Και οι προσεγγίσεις του σε θέματα της αρμοδιότητας του ήταν εξαιρετικά σαφείς και δεν περιείχαν πολιτική φόρτιση – και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Αν και ως υπουργός ήταν δύσκολος και πολύ απαιτητικός από τους συνεργάτες του….

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας

Την Κυριακή όμως μου έκαναν εντύπωση οι συγγραφικές επιδόσεις του κ. Διονύση Τεμπονέρα! Δημοσίευσε δύο αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα – το ένα στην «Αυγή» και το άλλο στο «Documento». Στο πρώτο έκανε ορισμένες εύστοχες επισημάνσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και στο δεύτερο για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα για να ανακτήσει την πολιτική του αξιοπιστία.

Δεξιά!

Μία λεπτομέρεια: όταν αναφέρεται στο κυβερνών κόμμα δεν χρησιμοποιεί την επωνυμία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κάνει λόγο για Δεξιά. Και το σχέδιο του είναι η συνεργασία του με το Πα.Σό.Κ.!

«Οδικός χάρτης»

Τελικώς μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από 6 ώρες η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε τον «οδικό χάρτη» του κόμματος μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου και καθόρισε τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Η κυρία Ολγα Γεροβασίλη θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής. Στις 13 Ιουλίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, στα τέλη του Αυγούστου το Διαρκές Συνέδριο και η εκλογή του προέδρου στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Και η παρουσία στη ΔΕΘ;

Οι άλλοι

Η ισχνή παρουσία στη κοινοβουλευτική ομάδα της «Ομπρέλας», την οδήγησε να αδιαφορήσει για τις κοινοβουλευτικές θέσεις, έτσι υπήρξε συνεργασία τριών άλλων τάσεων….

—————————————————————–

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Λίγες μέρες πέρασαν από την περασμένη Πέμπτη, που οι εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων συνδέσμων των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν στα οφέλη από την παραγωγή ρεύματος με τις τεχνολογίες των αιολικών πάρκων.

Και χθες, λοιπόν, ήταν μία μέρα για το ηλεκτρικό σύστημα, κατά την οποία και οι πλέον δύσπιστοι, μπορούσαν να επιβεβαιώσουν από μόνοι τους τα πλεονεκτήματα της πράσινης ενέργειας.

Μηδενικές τιμές

Για τέσσερις ώρες χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές που προσφέρουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ήταν μηδενικές. Και για άλλες δύο λίγο πάνω από τα 0 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για την ακρίβεια στις 10 το πρωί, και από τις 14.00 έως και τις 16.00 η μέση ωριαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 0.

Κι αυτό γιατί εκείνες τις ώρες στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κυριάρχησαν οι ΑΠΕ. Με ποσοστό συμμετοχή που ξεπέρασε και το 66%.

Έτσι, οι ακριβές θερμικές μονάδες εκτοπίστηκαν με τις ΑΠΕ να μηδενίζουν το κόστος ενέργειας.

Στις 12 και στις 13.00 το μεσημέρι οι τιμές ρεύματος ήταν στα 0,01 και 0,20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ενώ στις 11 το πρωί ήταν στα 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για επτά ώρες, λοιπόν, χθες οι τιμές κινούνταν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Μίγμα

Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν στα 72,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έχοντας υποχωρήσει πάνω από 27% σε σχέση με το Σάββατο 1 Ιουλίου, οπότε και ήταν στα 99,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Συνολικά στη χθεσινή ημέρα οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής με 37,87%, οι εισαγωγές στα 27,85%, το φυσικό αέριο με 21,47%, τα υδροηλεκτρικά με 8,40% και η ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ της Κρήτης με 4,42%.

Βέβαια, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως η πτώση των τιμών ρεύματος έχει να κάνει και με την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση. Η κατανάλωση τα Σαββατοκύριακα πέφτει θεαματικά.

————————————————————————

Αισιοδοξία

Και μιας και αναφερθήκαμε στα ενεργειακά να πάμε σε έναν άλλο τομέα. Στους υδρογονάνθρακες και στο ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα των ερευνών κι εκμετάλλευσης.

Μαθαίνω, λοιπόν, πως στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) πνέει άνεμος αισιοδοξίας μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ΕΔΕΥΕΠ

Στην ΕΔΕΥΕΠ εκτιμούν πως τόσο η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η αναβάθμιση της κ. Σδούκου, αλλά και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ένας συντριπτικός συσχετισμός για την προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Προτεραιότητες

Οι κ. Χατζηδάκης και Σκρέκας γνωρίζουν το αντικείμενο από την προηγούμενη θητεία τους στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ και ο κ. Σκυλακάκης όπως φάνηκε και από τις πρώτες του δηλώσεις βάζει στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Θα γίνει;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories