Κάνουν πολύ λιγότερο «θόρυβο» από τους «σούπερ σταρ» συναδέλφους τους. Δεν διευθύνουν τις μεγαλύτερες ούτε τις πιο «εντυπωσιακές» εταιρείες παγκοσμίως. Και όμως, αμείβονται με αστρονομικά υψηλά ποσά.

Ο λόγος για τους πιο ακριβοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους παγκοσμίως, που εντοπίζονται σε εταιρείες όπως η Hertz, η Peloton και η Pinterest, που ο καθένας τους το 2022 έβγαλε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας όλους τους CEOs του δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένου του Τιμ Κουκ της Apple ο οποίος έβγαλε 99 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι

Στην ίδια λίστα, που κατάρτισε η Wall Street Journal, περιλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της CS Disco, έναν πάροχο υπηρεσιών cloud που απευθύνεται σε δικηγόρους και έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 500 εκατ. δολάρια.

Έξι από τους 10 υψηλότερα αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους πέρυσι διηύθυναν εταιρείες που δεν ανήκαν στον S&P 500, σύμφωνα με την C-Suite Comp, μια εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων για τις αμοιβές των στελεχών. Ο S&P 500 περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Blackstone, Alphabet και Live Nation

Ο Stephen Schwarzman του γίγαντα ιδιωτικών επενδύσεων Blackstone έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο αμοιβών συνολικά, αποκομίζοντας συνολικά 253 εκατομμύρια δολάρια. Ο Schwarzman ξεπέρασε τον Sundar Pichai, ο οποίος διευθύνει τη μητρική της Google, Alphabet, και έλαβε πακέτο αποδοχών ύψους 226 εκατ. δολαρίων. Τον Pichai ακολουθούσε στην προηγούμενη έρευνα ο Michael Rapino της Live Nation, με 139 εκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένα στελέχη στη λίστα με τους κορυφαίους μισθούς του C-Suite Comp, όπως οι επικεφαλής του Pinterest και της Hertz, δεν θα έμπαιναν στην ετήσια κατάταξη μισθών της Journal, επειδή οι εν λόγω διευθύνοντες σύμβουλοι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Η ανάλυση της Journal κατατάσσει μόνο τους διευθύνοντες συμβούλους που υπηρέτησαν ολόκληρο το έτος.

Ο μέσος μισθός των CEOs των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησε στα 14,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 14,7 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Γενικότερα, εννέα διευθύνοντες σύμβουλοι έβγαλαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το 2022, από σχεδόν 4.000 εισηγμένες στο χρηματιστήριο αμερικανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση της C-Suite Comp.

Πώς προκύπτουν οι παχυλές αμοιβές

Το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών των CEO αποτελείται συνήθως από μετοχές περιορισμένης διάρκειας ή δικαιώματα προαίρεσης, η αξία των οποίων μπορεί να αυξομειώνεται. Πολλά βραβεία μετοχών συχνά κατοχυρώνονται -και γίνονται πλήρως ιδιοκτησία του στελέχους- μόνο αν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι απόδοσης ή αν το στέλεχος παραμείνει απασχολημένο για μια συγκεκριμένη περίοδο.

Για τον Schwarzman, τον συνιδρυτή της Blackstone, περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια της αμοιβής του προήλθαν με τη μορφή μεταφερόμενων τόκων και κατανομών αμοιβών κινήτρων. Ο μεταφερόμενος τόκος αναφέρεται σε ένα ποσοστό κέρδους πάνω από ένα στόχο που λαμβάνουν ορισμένοι διαχειριστές επενδύσεων. Άλλα 58,8 εκατ. δολάρια αποτελούνταν από μετοχές σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα που διαχειρίζεται η Blackstone.

Στη Hertz, ο συνολικός μισθός του Stephen Scherr ύψους 182 εκατομμυρίων δολαρίων περιελάμβανε 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε μισθό και μπόνους. Επιπλέον 178 εκατ. δολάρια σε μετοχές περιορισμένης διάρκειας είναι δομημένα να κατοχυρωθούν μέχρι το 2026, μεγάλο μέρος των οποίων μόνο εάν οι μετοχές της εταιρείας επιτύχουν στόχους μέσης τιμής 90 ημερών που να αγγίζει έως και σχεδόν το διπλάσιο από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Ο Barry McCarthy της Peloton ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Φεβρουάριο του 2022, αφού είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής στις Spotify και Netflix. Το πακέτο αμοιβών του ύψους 168 εκατομμυρίων δολαρίων στην Peloton ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα οποία κατοχυρώνονται μηνιαίως σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Από τα 123 εκατ. δολάρια που απένειμε το Pinterest στον Bill Ready πέρυσι, σχεδόν 101 εκατ. δολάρια προήλθαν από δικαιώματα προαίρεσης και 21,5 εκατ. δολάρια σε μετοχές με περιορισμούς αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού.

Η CS Disco είναι μια εταιρεία μόλις 10 ετών στο Όστιν του Τέξας, η οποία πωλεί διαδικτυακές υπηρεσίες σε δικηγορικά γραφεία, δικηγόρους και εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών. Ο διευθύνων σύμβουλος Κίβι Καμαρά, συνιδρυτής, έλαβε μισθό 500.000 δολαρίων συν δικαιώματα προαίρεσης μετοχών αξίας 109 εκατομμυρίων δολαρίων, μια αμοιβή που οι μέτοχοι ενέκριναν σε ψηφοφορία πέρυσι.

Τα δικαιώματα προαίρεσης του Καμαρά κατοχυρώνονται μόνο εάν η μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας επί 90 ημέρες φθάσει οποιονδήποτε από τους έξι στόχους έως το 2032, ή εάν η εταιρεία εξαγοραστεί ή ο Καμαρά χάσει τη δουλειά του υπό ορισμένες συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής