Πάνω από μια δεκαετία θα χρειαστεί για να γίνει νόμιμη η κάνναβη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Forbes επενδυτές, επιχειρηματίες και πολιτικοί συγκλίνουν σε αυτήν την εκτίμηση αν και η ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας είναι πλέον νόμιμη σε 23 πολιτείες και οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης της. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι Αμερικανοί ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Αριζόνα (60%) από ό,τι ψήφισαν τον Μπάιντεν (49,4%) και περισσότεροι ψηφοφόροι στο Μισισιπή ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της ιατρικής μαριχουάνας (73%) από ό,τι υποστήριξαν τον Τραμπ (58%) κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

Οι θέσεις των πολιτικών

Μέχρι στιγμής κανένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της νομιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου Τζό Μπάιντεν.Ο κυβερνήτης της Φλορίντ, Ρον ΝτεΣάντις, ήταν πολύ σαφής σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αν εκλεγεί πρόεδρος το 2024, δεν θα αποποινικοποιήσει την κάνναβη, πόσο μάλλον να τη νομιμοποιήσει. «Δεν νομίζω ότι θα το κάναμε αυτό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία του οποίου είναι η μεγαλύτερη αγορά ιατρικής μαριχουάνας της χώρας με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1 δισ.δολάρια.

ΗΠΑ: Πώς η 4 /20 γίνεται ο ‘Αγιος Βαλεντίνος της κάνναβης

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ακόμα πιο ακραίες θέσεις λέγοντας ότι οι έμποροι ναρκωτικών θα πρέπει να εκτελούνται. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πρώτος γενικός εισαγγελέας του Τραμπ, ο Τζεφ Σέσιονς, ανακάλεσε τις προστατευτικές για την βιομηχανία διατάξεις της εποχής Ομπάμα. Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος αντιτάχθηκε στη νομιμοποίηση της κάνναβης κατά τη διάρκεια της πρώτης του υποψηφιότητας για την προεδρία το 2016 και αναφέρθηκε στα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις χόρτου ως «χρήματα του αίματος», δήλωσε ότι αν και η νομιμοποίηση θα περιορίζε την εγκληματικότητα  εξακολουθεί να είναι εναντίον. Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος κατεβαίνει ως Δημοκρατικός και συνελήφθη για μαριχουάνα και ηρωίνη πριν από δεκαετίες, δήλωσε ότι είναι υπέρ της αποποινικοποίησης αλλά δεν αναφέρεται στη νομιμοποίηση.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, η θητεία του θα διαρκέσει έως το 2029. Εάν ένας Ρεπουμπλικάνος κερδίσει τις εκλογές του 2024 και επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, το νωρίτερο που θα μπορούσε να βρεθεί στον Λευκό Οίκο ένας πρόεδρος υπέρ των ναρκωτικών θα ήταν ο Ιανουάριος του 2033.

Κατά τη μακρά θητεία του ως γερουσιαστής, ο Μπάιντεν ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τους σκληρούς νόμους περί ναρκωτικών της Αμερικής, ενώ ως πρόεδρος απέλυσε υπαλλήλους του Λευκού Οίκου που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ μαριχουάνας. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2022, έδωσε χάρη σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που είχαν καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσουν «ταχέως» τον τρόπο με τον οποίο η μαριχουάνα κατατάσσεται στον ομοσπονδιακό νόμο.

Από το 1970, η κάνναβη έχει ταξινομηθεί ως ναρκωτικό του Πίνακα Ι, μαζί με την ηρωίνη και το LSD. «Πάρα πολλές ζωές έχουν ανατραπεί εξαιτίας της αποτυχημένης προσέγγισής μας για τη μαριχουάνα», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ανακοίνωσε πέρυσι τις φιλικές προς την κάνναβη κινήσεις. «Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη».

Πώς η Αμερική τα θαλάσσωσε με τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Προς το παρόν για την κρατικά ρυθμιζόμενη βιομηχανία κάνναβης των 25 δισ. δολαρίων και την παράνομη αγοράς  που εκτιμάται ότι έχει τζίρο 47 δισ. δολάρια, το όνειρο της ομοσπονδιακής νομιμοποίησης παραμένει άπιαστο. Η νόμιμη οικονομία της μαριχουάνας είναι διαλυμένη. Χάρη στη συνεχιζόμενη απαγόρευση, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν ή να διανείμουν το προϊόν πέρα από τις πολιτειακές γραμμές και τα κέρδη συνθλίβονται από έναν τιμωρητικό ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή.

Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών κάνναβης έχουν μειωθεί κατά 75% από το 2020, όταν οι προοπτικές για τη νομιμοποίηση ήταν θετικές, όμως το 2022 έληξε χωρίς καμία σημαντική μεταρρύθμιση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες κάνναβης στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Curaleaf (1,3 δισ. δολάρια πωλήσεις 2022) και της Trulieve, η οποία κατέγραψε έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων πέρυσι, έχουν σταματήσει να αναμένουν την ομοσπονδιακή νομιμοποίηση. Αντ’ αυτού, ποντάρουν σε μέτρια πρόοδο. «Ήμασταν λανθασμένοι σε όλες τις προηγούμενες προβλέψεις μας και δεν πρόκειται να εγγυηθούμε κανένα χρονοδιάγραμμα σε αυτό το σημείο», λέει ο Ματ Ντάριν, διευθύνων σύμβουλος της Curaleaf με έδρα τη Μασαχουσέτη. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σταδιακά και νομίζω ότι ο κλάδος πρέπει να είναι εξοικειωθεί με αυτή την αντίληψη».

Η Curaleaf, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 2,2 δισ. δολαρίων, αφού είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά 41% από το περασμένο καλοκαίρι, έχει υιοθετήσει τη στρατηγική που επικεντρώνεται στη δραστηριοποίηση ανά πολιτεία και όχι στην ομοσπονδιακή νομιμοποίηση.

Ο Κίμ Ρίβερς, διευθύνων σύμβουλος της Trulieve με έδρα τη Φλόριντα, εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση θα είναι «σταδιακή» και θα πάρει χρόνια. Υποστηρίζει ότι η SAFE Banking Act, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών κάνναβης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι η πιο πιθανή μεταρρύθμιση που θα περάσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της εναπομένουσας θητείας του Μπάιντεν. Ο Ρίβερς, όπως και πολλοί άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι, δεν πιστεύει ότι υπάρχει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να δρομολογήσει την αποχαρακτηρισμό ή την ομοσπονδιακή νομιμοποίηση αυτή τη στιγμή.

Η μαριχουάνα εξακολουθεί να είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο για έναν πολύ απλό λόγο. «Οι πολιτικοί απλώς δεν ενδιαφέρονται πραγματικά», λέει ο  Πόλ Αρμεντάνο, αναπληρωτής διευθυντής της μη κερδοσκοπικής ομάδας υπεράσπισης της νομιμοποίησης NORML. «Απλά δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Αν ήταν, θα το αντιμετώπιζαν. Δεν το κάνουν επειδή δεν είναι. Είναι απλά πράγματα».

Τα τελευταία 30 χρόνια, 23 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση και 38 επιτρέπουν πλέον κάποια μορφή ιατρικής μαριχουάνας, αλλά η Γερουσία δεν έχει διεξαγάγει ποτέ ούτε μία ψηφοφορία για νομοθεσία που να αποποινικοποιεί -ή να νομιμοποιεί- την κάνναβη, παρά το γεγονός ότι περίπου το 88% του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι νόμιμη.

Όσον αφορά το αίτημα του Προέδρου Μπάιντεν για την αναθεώρηση της κατάταξης της μαριχουάνας ως ναρκωτικό του Πίνακα Ι από το HHS, ο Αρμεντάνο λέει ότι έχει περάσει από πολλαπλές αιτήσεις επανακατάταξης, οι οποίες έχουν όλες απορριφθεί από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, που έχει την τελική έγκριση για κάθε αίτηση επανακαθορισμού.

Ιδρυτικό μέλος της διακομματικής ομάδας Cannabis Caucus του Κογκρέσου, ο εκπρόσωπος Ερλ Μπλουμενάουερ  Δημοκρατικός από το Όρεγκον, πιστεύει ότι η εκτίμηση ότι η νομιμοποίηση  απέχει μια δεκαετία είναι «λίγο απαισιόδοξη». Το χρονοδιάγραμμά του είναι μέσα στα «επόμενα πέντε χρόνια», αλλά όντας από το 1973 ενεργός πολιτικά, είναι επίσης αρκετά έξυπνος ώστε να γνωρίζει ότι πολλοί νομοθέτες είναι «πολύ άτολμοι» για να νομιμοποιήσουν το χόρτο και στέκονται εμπόδιο. «Η πολιτική διαδικασία ήταν το εμπόδιο» λέει χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή