Η πεποίθηση, που έχει αρχίσει να παγιώνεται στην αγορά ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, ασκεί πιέσεις στις αγορές των ομολόγων εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού σε πολυετή υψηλά. Η γενικότερη τάση συμπαρασύρει και τους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά προς στιγμήν το 4% και το spread έναντι του γερμανικού να διαμορφώνεται στις 134 μονάδες.

Το γερμανικό ομόλογο διετούς διάρκειας, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των επιτοκίων,  αυξήθηκε στο 3,393%, το υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2008. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να φτάνει σε υψηλό 16 ετών, πάνω από το 5%.

Μαζικές πωλήσεις

Όπως επισημαίνει  το Reuters, τα νέα πολυετή χαμηλά καταγράφηκαν κατά τη «διάρκεια μιας απότομης πώλησης ομολόγων στη ζώνη του ευρώ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Αναλυτές της αγοράς και traders αναφέρουν ότι τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αλλά και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδωσαν το έναυσμα για τις μαζικές πωλήσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, ανήλθε στο 2,627% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 21 Μαρτίου.

«Οι αγορές λένε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η ανάπτυξη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και χρειαζόμαστε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων», σχολίασε ο Mike Riddell, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors. «Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να ενθαρρύνουν τις αγορές να το πιστέψουν και αυτό, προαναγγέλοντας περισσότερες αυξήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές