Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί αφενός από το αρνητικό διεθνές κλίμα και αφετέρου από την ανάγκη να κάνει την διόρθωση που χρειαζόταν, με τα την εμφανή αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,23% στις 1.279.40 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, με την Federal Reserve και πάλι να προκαλεί ένα παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων με τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.  Είτε αναζητώντας λοιπόν μια αφορμή, είτε έκανε μια πιο δομική διόρθωση, τουλάχιστον σε επίπεδο μερικών τίτλων, το ΧΑ βρέθηκε κάτω από τις 1.280 μονάδες, χωρίς να έχει αξιόλογες στηρίξεις από τίτλους, παρά μόνο κάποια επιλεκτικά “μαζέματα” από τους αγοραστές.

Τα περιθώρια διόρθωσης

Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές πάντως, όσο η αγορά δεν αφήνει περιθώρια σημαντικών διορθώσεων, τόσο θα γίνεται πιο ευαίσθητη σε εξωτερικούς καταλύτες, όπως είναι η σημερινή πτώση στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, το πρώτο εξάμηνο του έτους έδειξε ότι πλέον το ΧΑ έχει ακολουθήσει μια πιο αυτόνομη πορεία, η οποία όμως θα θολώνει όσο οι ταλαντωτές του δεν αποσυμφορούνται.

Τα περιθώρια φυσικά της διόρθωσης είναι μεγάλα, χωρίς να επηρεάζεται η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν πτωτικά σκέλη, και όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο καθώς “προσκαλούνται” νέα διψασμένα χαρτοφυλάκια, ενώ παράλληλα όσοι βγαίνουν κατοχυρώνουν κέρδη, και επανατοποθετούνται στην πρώτη ευκαιρία. Βεβαίως, πτωτικά περιθώρια υπάρχουν. Η πρώτη στήριξη στον ΓΔ έχει μεταφερθεί στις 1.264 μονάδες, με την κύρια στις 1.235 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Motor Oil και ΟΠΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Aegean, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Cenergy, ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo και Autohellas. Σε αρνητικά εδάφη και οι ΕΛΧΑ, Λάμδα, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Σαράντης, ενώ σε θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών