Ισχυρές απώλειες σημείωσαν σήμερα οι ευρωαγορές, στη σκιά της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί, δείχνοντας ότι ο δρόμος των κεντρικών τραπεζών μέχρι τη μείωση των επιτοκίων είναι μακρύς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,5%, με όλους τους υποκλάδους του να κλείνουν σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,17% στις 7.280 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,57% στις 15.528 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,13% στις 7.082 μονάδες.

Ανησυχίες στη Wall Street από την… ισχυρή οικονομία

Άσχημο ήταν σήμερα και το ντεμπούτο στην αγορά του Λονδίνου της βρετανικής εταιρείας fintech CAB Payments, καθώς έκλεισε πτωτικά. «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Το Λονδίνο είναι ένα καταπληκτικό μέρος για την εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Bhairav Trivedi, διευθύνων σύμβουλος της CAB Payments.

Απώλειες 14% και για τον σουηδικό όμιλο παιχνιδιών Embracer, αφού άντλησε 2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (182 εκατ. δολάρια) σε μια έκδοση μετοχών με σημαντικό discount. Ο όμιλος, ο οποίος κατέχει τα δικαιώματα του Tomb Raider, δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα πρέπει να μειώσει τις επενδύσεις και το κόστος.

Το κλίμα όμως ήταν αρνητικό για όλες τις αγορές, καθώς, με την αμερικανική Federal Reserve να προηγείται των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της έδειξαν ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίου στο μέλλον, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Τα δείγματα αυτά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους επενδυτές ως τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που η οικονομία της περιοχής φλερτάρει με την ύφεση.

Άλλωστε, στην Ευρώπη οι οικονομικές ανησυχίες αυξάνονται ήδη μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης διολίσθησε σε περιοριστικό έδαφος τον περασμένο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών, που θεωρείται ευρέως καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο από 52,8 τον Μάιο.

Οι επενδυτές έχουν «εφησυχαστεί» στην ηρεμία πριν από μια πιθανή καταιγίδα για τις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τον Maximilian Uleer της Deutsche Bank. Ο Uleer, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για μετοχές και διακρατικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ότι τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας αποτελούν βασική ανησυχία, καθώς σηματοδοτούν αυξανόμενο εφησυχασμό εντός της αγοράς.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσαρμοσμένες στις τιμές νέες παραγγελίες στη μεταποίηση στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,4% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση, οι νέες παραγγελίες στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 12% την ίδια περίοδο. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες στους τομείς των ενδιάμεσων και των καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Επίσης, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τις Κατασκευές (PMI) στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 48,9 τον Ιούνιο, διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global και του Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).

Οι εργασίες σε κατοικίες μειώθηκαν με τον «πιο απότομο ρυθμό» από τον Μάιο του 2020, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 39,6 τον Ιούνιο. Επιπλέον, ο όγκος των νέων παραγγελιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, με την ασθενέστερη ζήτηση να αποδίδεται κυρίως στην επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα έργα κατασκευής κατοικιών. Ωστόσο, ο τομέας του κατασκευαστικού κλάδου με τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιούνιο ήταν ο τομέας των τεχνικών έργων, ο οποίος αυξήθηκε στο 53,1.

«Κοκκίνισε» και το ΧΑ η Fed

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί αφενός από το αρνητικό διεθνές κλίμα και αφετέρου από την ανάγκη να κάνει την διόρθωση που χρειαζόταν, με τα την εμφανή αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,23% στις 1.279.40 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, με την Federal Reserve και πάλι να προκαλεί ένα παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων με τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Είτε αναζητώντας λοιπόν μια αφορμή, είτε έκανε μια πιο δομική διόρθωση, τουλάχιστον σε επίπεδο μερικών τίτλων, το ΧΑ βρέθηκε κάτω από τις 1.280 μονάδες, χωρίς να έχει αξιόλογες στηρίξεις από τίτλους, παρά μόνο κάποια επιλεκτικά «μαζέματα» από τους αγοραστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές