Ξένοι επενδυτές αγόρασαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια τουρκικών μετοχών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και οι τιμές ευκαιρίας ώθησαν τους διαχειριστές κεφαλαίων σε μια αγορά που έχει αποφευχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η πρόσφατη εισροή ξένων κεφαλαίων ήρθε καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε το οικονομικό επιτελείο μετά τις εκλογές του Μαίου. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Ερκάν, που διορίστηκαν τον Ιούνιο, έχουν δεσμευτεί να βάλουν την Τουρκία σε μια «λογική» πορεία μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που προκάλεσαν οικονομική κρίση και οδήγησαν τις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά.

Τουρκία: Με φόρους σε τράπεζες και εταιρείες, καλύπτει η Τουρκία τα προεκλογικά «δώρα»
Διεθνείς επενδυτές αγόρασαν τουρκικές μετοχές 974 εκατομμυρίων δολαρίων τις τρεις εβδομάδες έως τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Ελκυστικός επενδυτικός «προορισμός»

«Η Τουρκία μάλλον έχει αρχίσει να γίνεται ελκυστική, τουλάχιστον για ορισμένους τύπους ξένων επενδυτών», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital, ειδικός διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουνίου, καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο περιόρισε την πολιτική στήριξής της. Η αδύναμη λίρα έχει κάνει τις τουρκικές μετοχές πολύ φθηνότερες και πιο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές, με τον δείκτη αναφοράς Borsa Istanbul (Bist) 100 να υποχωρεί περίπου 20% φέτος.

Θετική αύρα λόγω Ερκάν και Σιμσέκ

Ορισμένοι αναλυτές στρέφονται επίσης στην πολιτική του Σιμσέκ και της Ερκάν και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα συνεχίσουν την μεταστροφή από τις ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν, όπως η μακροχρόνια αντίρρησή του για τα υψηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη σχεδόν διπλασιάσει το κόστος δανεισμού στο 15% και έχει χαλαρώσει ορισμένους τραπεζικούς κανονισμούς.

«Το ξένο ενδιαφέρον [στις αγορές της Τουρκίας] έχει αυξηθεί καθώς έχουν ξεπεραστεί οι αβεβαιότητες σχετικά με το είδος της νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Ενβέρ Ερκάν, επικεφαλής οικονομολόγος στη χρηματιστηριακή εταιρεία Dinamik Yatırım Menkul Değerler. «Όταν εξετάζουμε τη διαδικασία μετά τις εκλογές, τα βήματα προς την άμβλυνση των κανονισμών για τις τράπεζες και την έναρξη εφαρμογής σταδιακών ορθόδοξων πολιτικών, είναι ευπρόσδεκτα», σημείωσε.

Ωστόσο, ο Akcakmak τόνισε ότι οι ξένοι αγοραστές πιθανώς να ήταν «τακτικοί» επενδυτές που ποντάρουν τώρα στις τουρκικές μετοχές, αντί για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς επενδυτές, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων για την τουρκική οικονομία, όπως η περαιτέρω πτώση της λίρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης