Κύμα ρευστοποιήσεων προκαλεί στις ευρωαγορές η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί, δείχνοντας ότι ο δρόμος των κεντρικών τραπεζών μέχρι τη μείωση των επιτοκίων είναι μακρύς.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τον κλάδο ττων ταξιδίων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,79% στις 7.383 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,77% στις 15.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,27% στις 7.217 μονάδες.

Η αμερικανική Federal Reserve προηγείται των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της να δείχνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίου στο μέλλον, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Τα δείγματα αυτά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους επενδυτές ως τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που η οικονομία της περιοχής φλερτάρει με την ύφεση.

Άλλωστε, στην Ευρώπη οι οικονομικές ανησυχίες αυξάνονται ήδη μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης διολίσθησε σε περιοριστικό έδαφος τον περασμένο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών, που θεωρείται ευρέως καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο από 52,8 τον Μάιο.

Οι επενδυτές έχουν “εφησυχαστεί” στην ηρεμία πριν από μια πιθανή καταιγίδα για τις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τον Maximilian Uleer της Deutsche Bank. Ο Uleer, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για μετοχές και διακρατικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ότι τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας αποτελούν βασική ανησυχία, καθώς σηματοδοτούν αυξανόμενο εφησυχασμό εντός της αγοράς.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσαρμοσμένες στις τιμές νέες παραγγελίες στη μεταποίηση στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,4% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση, οι νέες παραγγελίες στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 12% την ίδια περίοδο. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες στους τομείς των ενδιάμεσων και των καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές