Μειωμένα κέρδη κατά 96% αναμένεται να ανακοινώσει η Samsung Electronics για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί χαμηλό 14 ετών. Εκτιμάται ότι η υπερκατανάλωση ημιαγωγών συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες απώλειες στην εταιρεία σε επίπεδο μετρητών παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Τα λειτουργικά κέρδη για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης, smartphone και τηλεοράσεων στον κόσμο πιθανότατα μειώθηκαν στα 555 δισεκατομμύρια γουόν (427 εκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με μια εκτίμηση της Refinitiv στην οποία συμμετείχαν 27 αναλυτές.

Samsung: Συνεχίζει τις επενδύσεις σε ημιαγωγούς, παρά το χαμηλό 8ετίας στα κέρδη

Αν όντως αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα πρόκειται για τα χαμηλότερα κέρδη της Samsung από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η Samsung Electronics ανέφερε ενοποιημένη λειτουργική ζημία περίπου 740 δισεκατομμυρίων γουόν. Σημειώνεται δε ότι στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας είχαν ανέλθει σε 14,1 τρισ. γουόν.

Το πρόβλημα των αποθεμάτων

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τμήμα ημιαγωγών του νοτιοκορεατικού τεχνολογικού κολοσσού, που αποτελεί παραδοσιακά το πιο κερδοφόρο, ανέφερε πιθανώς απώλειες περίπου 3 έως 4 τρισεκατομμυρίων γουόν σε επίπεδο τριμήνου, καθώς οι τιμές των τσιπ μνήμης μειώθηκαν περαιτέρω, συνεπώς και οι αξίες των αποθεμάτων που διαθέτει.

Οι τιμές των τσιπ μνήμης DRAM – που χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphone, υπολογιστές και διακομιστές – συνέχισαν να υποχωρούν στο τρίμηνο, με πτώση περίπου 13% έως 18% σύμφωνα με την TrendForce, καθώς οι αγοραστές ημιαγωγών απέφυγαν να αγοράσουν νέα τσιπ και επέλεξαν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους.

Ωστόσο, η πτώση τιμών επιβραδύνθηκε από τα προηγούμενα τρίμηνα, καθώς η Samsung Electronics και οι αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής τσιπ μνήμης μείωσαν την προσφορά η οποία αναμένεται να φτάσει στο κατώτατο επίπεδο γύρω στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αν και σημαντική ανάκαμψη ενδέχεται να μην έρθει μέχρι το 2024, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Παρά την τρέχουσα ύφεση, η Samsung προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιό της στη ζήτηση ημιαγωγών από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη, όπως η μνήμη υψηλού εύρους ζώνης (HBM) και η κατασκευή ημιαγωγών μέσω συμβολαίων με άλλες εταιρείες.

Κέρδη στα smartphone

Στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, η εταιρεία πιθανότατα να ανακοινώσει λειτουργικό κέρδος περίπου 3,3 τρισεκατομμυρίων γουόν, σύμφωνα με μέσο όρο προβλέψεων από πέντε αναλυτές, καθώς οι προσπάθειες μείωσης του κόστους μάρκετινγκ αντιστάθμισαν μια μικρή πτώση στις πωλήσεις smartphone σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν η Samsung παρουσίασε το τελευταίο μοντέλο της.

Η Samsung αναμένεται να αποκαλύψει τα πιο πρόσφατα αναδιπλούμενα smartphones της αργότερα αυτό το μήνα στη Σεούλ, λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, που θεωρείται από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στην αγορά premium τηλεφώνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προτού η ανταγωνιστική Apple κυκλοφορήσει το επόμενο iPhone της.

Ο τεχνολογικός γίγαντας θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κερδών του δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή, ενώ τα οριστικά κέρδη του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα