Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να ικανοποιούνται μεν από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί να συνεχίσει επιθετικά την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, αλλά να προβληματίζονται από τα στοιχεία για τα εισοδήματα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,08% στις 33.895 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,06% στις 4.414 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,32% στις 13.723 μονάδες.

Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωαγορές

Οι τρεις βασικοί δείκτες οδεύουν προς μια εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά περίπου 0,9%, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 0,8%. Ο Dow σημειώνει απώλειες 1,4%.

Τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν προσέθεσαν νέα δεδομένα στις αναλύσεις των επενδυτών, καθώς ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθοδοσιών ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% για το μήνα και κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ειδικότερα, οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 209.000 τον Ιούνιο και το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,6%.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει ακόμη περισσότερο την πολιτική της. Οι traders προβλέπουν τώρα 91% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

«Η Fed σηματοδοτεί την προθυμία της να συνεχίσει τη σύσφιξη, αλλά οι αγορές δεν είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα συμβεί τόσο πολύ όσο προβλέπει η Fed», έγραψε η Kathy Jones, επικεφαλής αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στο Schwab Center for Financial Research. «Το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου αιχμής που υποδηλώνει το dot plot και των προσδοκιών της αγοράς έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει κλείσει».

Την ίδια ώρα, παρά τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διολισθήσουν σε ύφεση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτή έχει φτάσει, σύμφωνα με τη Veneta Dimitrova της Ned Davis Research. «Ο αριθμός των δεικτών με αρνητικά σήματα στην έκθεση Recession Watch Report δεν ξεπέρασε ποτέ το 50% », έγραψε η ανώτερη οικονομολόγος της εταιρείας στις ΗΠΑ.

«Ξεπερνώντας περισσότερο από ένα χρόνο σύσφιξης της πολιτικής της Fed και την τραπεζική αναταραχή νωρίτερα φέτος, η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει τις ρίζες της στη δύναμη των καταναλωτών εν μέσω των ακόμη σφιχτών αγορών εργασίας, της ανεβασμένης ζήτησης από την πανδημία (ιδίως για υπηρεσίες) και της πλεονάζουσας αποταμίευσης», πρόσθεσε η Dimitrova.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street