«Ίσους όρους ανταγωνισμού» για την πυρηνική ενέργεια στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κλιματικής αλλαγής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ομάδα χωρών με επικεφαλής της Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν το σχετικό έγγραφο στην Κομισιόν αύριο Τρίτη, ζητώντας της να προωθήσει την πυρηνική βιομηχανία της Ευρώπης στις προσπάθειές της να απελευθερώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να επιτύχει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές με ορίζοντα το 2050.

Όπως γράφει το Reuters, η συνάντηση, που φιλοξενείται από τον υπουργό Ενέργειας της Γαλλίας, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

«Υψηλής τάσης» διαπραγματεύσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φυσικά, αλλά και όλες τις πηγές απανθρακοποίησης και αυτό περιλαμβάνει πυρηνικά», δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι χώρες δηλώνουν ότι ενώ η πυρηνική ενέργεια συμπεριλήφθηκε στην ταξινόμηση της ΕΕ ως πράσινη επένδυση, η βιομηχανία δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα ​​με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθεσία ή στη χρηματοδότηση και ως εκ τούτου η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα υποφέρει.

Η Κομισιόν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΕΕ: Αντιπαράθεση στους κόλπους των 27 για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Πόσο «πράσινη» είναι η πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς CO2 βασικού φορτίου σε μεγάλες ποσότητες και ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Ολλανδίας, προσπαθούν να αυξήσουν την πυρηνική τους ικανότητα, ενώ άλλες, όπως η Πολωνία, σχεδιάζουν τους πρώτους αντιδραστήρες τους.

«Η νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να σέβεται την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας μεταξύ περιουσιακών στοιχείων χωρίς ορυκτά», αναφέρει  το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση γενικά.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, έχει θέσει τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, ώστε ο νόμος να έχει την ευκαιρία να ψηφιστεί πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα των διαφωνιών που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα και την ενέργεια. Η ψήφιση της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED) αναβλήθηκε στο «παρά πέντε»  από τη Γαλλία, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τώρα οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας .

Επιπλέον, το έγγραφο ζητά από την Επιτροπή να ενημερώσει όλα τα επενδυτικά κεφάλαια του μπλοκ για να αποφευχθούν οι διακρίσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια