Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται πολύ μια ώθηση – και η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τεράστιες συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις της χώρας θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ώθηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εννέα από τους μεγαλύτερους παρόχους συντάξεων της Βρετανίας συμφώνησαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε βρετανικές εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, μια κίνηση που είπε ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει χρηματοδότηση έως και 50 δισεκατομμύρια λίρες (57 δισ. ευρώ) εάν ακολουθήσουν και άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ως μέρος της συμφωνίας, εταιρείες όπως η Aviva, η Legal & General και η Mercer έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τουλάχιστον το 5% των περιουσιακών στοιχείων των προεπιλεγμένων κεφαλαίων τους σε μη εισηγμένες εταιρείες έως το 2030.

Βρετανία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα επενδύσουν έως και 57 δισ. ευρώ σε startups

«Οι Βρετανοί συνταξιούχοι θα πρέπει να επωφεληθούν από την επιτυχία των βρετανικών επιχειρήσεων», είπε ο Χαντ πριν από την ετήσια ομιλία του στο Mansion House για την κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκφωνήθηκε ενώπιον εκατοντάδων ανώτατων στελεχών στο Λονδίνο.

Το «ξεκλείδωμα των επενδύσεων» θα μπορούσε να αυξήσει το τυπικό συνταξιοδοτικό εισόδημα κατά πάνω από 1.000 λίρες και να κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια προς τις «πιο πολλά υποσχόμενες εταιρείες μας, ωθώντας την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Τα μέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας των συνταξιοδοτικών ταμείων έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βρετανική οικονομία που υποφέρει από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τις περιορισμένες επενδύσεις και την αδύναμη ανάπτυξη. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης υπό πίεση να προσφέρει οφέλη μετά το Brexit για το Λονδίνο, το κέντρο του εξαιρετικά σημαντικού κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Εκτός από τη συμφωνία για τις συντάξεις, ο Χαντ ανακοίνωσε προσχέδιο νόμου που θα διευκολύνει τις εταιρείες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποκάλυψε σχέδια για την απόσυρση σχεδόν 100 περιττών νόμων από την περίοδο που η χώρα ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλω οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κόσμου να αναπτυχθούν και να εισαχθούν εδώ, κάνοντας [το Χρηματιστήριο του Λονδίνου] όχι μόνο τον Nasdaq της Ευρώπης αλλά πολύ περισσότερο… θέλουμε να είναι το Λονδίνο να καταστεί παγκόσμια πρωτεύουσα για το κεφάλαιο», είπε ο Χαντ στην ομιλία του.

Από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ, το Λονδίνο έχασε θέσεις εργασίας και περιουσιακά στοιχεία σε πρωτεύουσες του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, καθώς και σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη.

Φεύγουν για… Wall Street

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές εισηγμένες στο Λονδίνο εταιρείες εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξουν ταμπλό μεταφέροντας τις μετοχές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ή εισάγοντάς τες σε δύο χρηματιστήρια. Η απόφαση τον Μάρτιο από τον κατασκευαστή ημιαγωγών ARM, το στολίδι του βρετανικού τεχνολογικού τομέα, να πραγματοποιήσει την IPO της στη Wall Street ήταν ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πλήγμα.

Διοχετεύοντας περισσότερες συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο – συνολικής αξίας περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων λιρών (2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ) – σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, το “Mansion House Reforms” του Χαντ ελπίζει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το ιδανικό μέρος για επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν και να αντλήσουν κεφάλαια.

Αυτό το σχέδιο βασίζεται στις «Μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου» που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο, οι οποίες ισοδυναμούν με τη σημαντικότερη αναθεώρηση της πολιτικής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας εδώ και δύο δεκαετίες.

Η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις συντάξεις του Mansion House «σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή που θα επιτύχει τον διττό στόχο της εξασφάλισης ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τους συνταξιούχους και της διοχέτευσης δισεκατομμυρίων στην οικονομία μας», δήλωσε ο Nicholas Lyons, επικεφαλής της City of London Corporation, η οποία διαχειρίζεται και προμοτάρει το Σίτι του Λονδίνου.

Η συμφωνία θα «στηρίξει τις εταιρείες ώστε να αναπτυχθούν, να παραμείνουν και να εισαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, Τζούλια Χόγκετ, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα «προχωρήσουν πολύ» για να διασφαλίσουν ότι οι κεφαλαιαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να «χρηματοδοτήσουν εταιρείες και ιδρύματα που οδηγούν την καινοτομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή