Την «αφρόκρεμα» του αυξανόμενου τουριστικού τζίρου έχουν βάλει στο μάτι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επεκτείνοντας το δίκτυό τους σε Αιγαίο, Ιόνιο και Κρήτη.

Με κυκλωτικές κινήσεις σε διαφορετικά μέτωπα, όπως εξαγορές τοπικών παικτών, αυτόνομη ανάπτυξη, συνεργασίες μέσω του μοντέλου δικαιόχρησης και συμφωνίες προμηθειών, οι ισχυροί της οργανωμένης λιανικής επιδιώκουν να οικειοποιηθούν ένα μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες εκτιμάται ότι προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Νέο κύμα ακρίβειας «σαρώνει» τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης [πίνακες]

Από την Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο μέχρι τη Χίο και την Κέρκυρα, οι big10 έχουν πυκνώσει το δίκτυο των καταστημάτων τους, πολιορκώντας τα έσοδα των τοπικών παικτών, ενώ συνεχίζεται το «κυνήγι» ευκαιριών, ειδικά σε νησιά στα οποία δεν έχουν σημαντική παρουσία.

Βεβαίως η καλή πορεία των τουριστικών ροών δεν θα πριμοδοτήσει μόνο τη λιανική αλλά και τη χονδρική.

Οι μεγάλοι παίκτες, όπως οι όμιλοι METRO AEBE, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης, προσδοκούν σημαντικά έσοδα και από τα καταστήματα cash & carry, καθώς τροφοδοτούν εστίαση, ξενοδοχεία, αλλά και τοπικά μικρά παντοπωλεία.

Πώς διαμορφώνεται ο τζίρος

Με βάση τα στοιχεία των εταιρειών μετρήσεων και τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της οργανωμένης λιανικής, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται για τα καταστήματα με τουλάχιστον δύο ταμειακές μηχανές σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Εάν προστεθούν και οι πωλήσεις των μικρότερων τοπικών επιχειρήσεων με μία ταμειακή τότε η νησιωτική αγορά αθροίζει τζίρο που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Η Κρήτη και οι… άλλοι

Τη μερίδα του λέοντος, όπως είναι φυσικό, έχει η Κρήτη, μια περιοχή που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την αύξηση του τζίρου σε όρους αξίας καλαθιού, ενώ πέρυσι κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη εσόδων της τάξεως του 9,2% με βάση τις μετρήσεις της NielsenIQ. Η άνοδος συνεχίζεται με έντονο ρυθμό και εφέτος.

Ρόδος, Κως, Λέσβος, Κέρκυρα και Χίος ακολουθούν στην κατάταξη των τζίρων, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν τα νησιά των Κυκλάδων.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι κάποια νησιά παρότι μεγάλα ή με αξιόλογη τουριστική κίνηση βρίσκονται εκτός του βεληνεκούς των «μεγάλων» λόγω της έντονης εποχικότητας της κατανάλωσης αλλά και των υψηλών εξόδων μεταφοράς.

Σκλαβενίτης

Ο κορυφαίος παίκτης του οργανωμένου λιανεμπορίου, η αλυσίδα Σκλαβενίτης, υπερέχει στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα αριθμεί 22 καταστήματα.

Η Σκλαβενίτης εξακολουθεί να επενδύει στα νησιά, προχωρώντας πέρυσι στην δημιουργία νέου καταστήματος στη Σκιάθο και φέτος στη Λέσβο. Στα Επτάνησα έχει περιορισμένη παρουσία και δεν αποκλείονται κάποιες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη η Σκλαβενίτης, που εκτός από τα καταστήματα με το δικό της σήμα έχει έσοδα και από τα καταστήματα Χαλκιαδάκης, εταιρεία κατά 60% θυγατρική του ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Μασούτης

Σε νέο «Ελ Ντοράντο» εξελίσσεται η κρητική αγορά και εν γένει τα νησιά για την αλυσίδα Διαμαντής Μασούτης.

Το 2022 η εταιρεία Mασούτης διεύρυνε την παρουσία της στην Κέρκυρα, τα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη μέσα από μία σημαντική συνεργασία με την ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Απέκτησε 18 νέα καταστήματα στην Κέρκυρα και 14 καταστήματα σε νησιά του Αιγαίου (2 Χίος, 2 Μήλος, 1 Πάρος, 2 Νάξος 1 Σαντορίνη, 1 Σύρος, 3 Τήνος, 2 Κάλυμνος).

Τα καταστήματα στην Κρήτη έχουν διατηρήσει την επωνυμία SYNKA και η εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στις αρχές του 2023 η αλυσίδα έκανε πιο έντονη η παρουσία της εταιρείας στις Κυκλάδες με την εξαγορά της εταιρείας Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ, με έδρα το Εμπορειό της Θήρας με 6 καταστήματα, 5 λιανικής και 1 χονδρικής. Συγκεκριμένα, 3 καταστήματα λιανικής και 1 Cash and Carry στη Σαντορίνη, 1 κατάστημα λιανικής στην Μύκονο και 1 κατάστημα λιανικής στο Παλαιό Φάληρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία στα νησιά έχει δώσει σημαντική ώθηση φέτος στην Μασούτης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «τρέχει» με ρυθμό 19% , ενώ σε συγκρίσιμη βάση – χωρίς δηλαδή τη προσμέτρηση των περιοχών που εντάχθηκαν πέρυσι στο δίκτυο της – ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται στο 8%.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Ανταγωνιστική της Μασούτης όσον αφορά τον αριθμό των καταστημάτων είναι η AB Βασιλόπουλος, η οποία έχει χτίσει ισχυρή θέση στη νησιωτική χώρα, με περισσότερα από 40 σημεία, χωρίς να υπολογίζεται η Κρήτη, όπου αριθμεί σήμερα 11 καταστήματα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης του εγχώριου λιανεμπορίου διαθέτει παρουσία σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Άνδρο, Πάρο, Μήλο, Χίο, Κάλυμνο, Σάμο, Πάτμο, Κω, ενώ επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση της κυρίως μέσω του σήματος AB Shop&Go.

Metro – My market

H METRO ΑΕΒΕ (συμφερόντων Παντελιάδη) με την αλυσίδα My Market έχει περιορισμένη παρουσία σήμερα στα νησιά, μεταξύ των οποίων Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Ωστόσο, ο τουριστικός τζίρος αποτελεί σημαντικό asset στην ανάπτυξη του δικτύου Cash and Carry που διατηρεί ηγετικό μερίδιο.

Lidl

Και η Lidl έχει αναπτύξει το δίκτυο της στα ελληνικά νησιά με σημαντική παρουσία στην Κρήτη (15 καταστήματα), αλλά και σημεία πώλησης σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Σύρο, Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω.

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Διευρυμένη παρουσία στη νησιωτική Ελλάδα έχει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Τον Ιούλιο του 2017 εξαγόρασε το 51% της αλυσίδας CRM – Αριάδνη, κίνηση με την οποία η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός απέκτησε παρουσία στην ιδιαιτέρως σημαντική αγορά της Κρήτης. Η αλυσίδα αριθμούσε 92 συνδεδεμένα μέλη μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης. Στις αρχές του 2021 η Κρητικός προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49% στη CRM – Αριάδνη.

Ακολούθησε πέρσι η εξαγορά της επίσης κρητικής αλυσίδας Μαθιουδάκης, γεγονός που προσέθεσε στο δίκτυό του 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Επίσης η Κρητικός εγκαινίασε φέτος κατάστημα στον Καβρό Αποκορώνου στα Χανιά, ενώ διαθέτει παρουσία σε Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Ρόδο, Ζάκυνθο.

Market In

Επενδύσεις με τουριστικό… χρώμα έχει κάνει και η Market In. Η επιχείρηση εντός του 2022 εξαγόρασε την αλυσίδα Χαρά στη Χίο, ενώ φέτος εγκαινίασε σημείο πώλησης στην Άνδρο, το οποίο ήταν το τρίτο που άνοιξε η αλυσίδα στο συγκεκριμένο νησί.

OK! Anytime Markets και Carrefour

Να ισχυροποιήσει το «αποτύπωμά» στα τουριστικά νησιά επιδιώκει και η Retail and More (όμιλος AVE), η οποία επανέφερε το σήμα της Carrefour στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο και την Χαλκιδική.

Το πλάνο ανάπτυξης της Carrefour περιλαμβάνει την λειτουργία 25 έως και 30 νέων καταστημάτων ετησίως με τον όμιλο AVE να ποντάρει στην αναγνωρισιμότητα της ταμπέλας της γαλλικής αλυσίδας ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή η Carrefour διαθέτει 28 καταστήματα ανά την Ελλάδα, με τα περισσότερα σε νησιά (Σαντορίνη, Θάσος, Ζάκυνθος, Κως, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.ά.)

Τα 27 λειτουργούν υπό το μοντέλο του franchise, ενώ το μοναδικό εταιρικό σημείο πώλησης βρίσκεται στον Πειραιά. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει και δεύτερο εταιρικό κατάστημα στη Στοά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα η OK! Anytime Markets, κάνει διαρκώς κινήσεις επέκτασης στη νησιωτική Ελλάδα, επίσης με το μοντέλο του franchise, όπως τα πιο πρόσφατα σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις