Με ώθηση τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, καθώς πλέον επανήλθαν οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει με πιο αργούς ρυθμούς τη νομισματική σύσφιγξη, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή προσεγγίζει το στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,76% στις 34.522 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,81% στις 4.475 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,09% στις 13.911 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση απόδοσεων μετά τα νέα για τον πληθωρισμό

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθεί στο 3,1%. Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 4,8% τον Ιούνιο από 5,3% τον Μάιο.

“Αυτό που βλέπουμε στον πληθωρισμό είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή. Αλλά βλέπουμε να μειώνεται”, δήλωσε η Betsy Stevenson, καθηγήτρια οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μιλώντας στο CNBC. Η Stevenson πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει στην οικονομία κάποιο χρόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι αυξήσεις των επιτοκίων της μέσω του συστήματος. Σύμφωνα με την ίδια, παρακολουθούμε μια ήπια προσγείωση στην οικονομία, με την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται – όχι να καταρρέουν.

Μαζί με τα στοιχεία του Ιουνίου για τον δείκτη τιμών παραγωγού, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, είναι αυτά που παρακολουθούνται στενά από τη Wall Street, καθώς θεωρούνται προάγγελοι για το πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαμορφώσει τα επιτόκια στο μέλλον. Η αγορά τιμολογεί περίπου 92% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πιο κοντά στον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το 2%, αφού κορυφώθηκε σε ποσοστό άνω του 9% τον περασμένο Ιούνιο. Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος 5-5,25% από σχεδόν μηδενικό στις αρχές του 2022, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κάποια μεταβολή, προκειμένου να αποτιμήσει την επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων.

Το αγκάθι που εξακολουθούν επίσης να αναμένουν τόσο η Federal Reserve όσο και η Wall Street είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με την ανεργία να εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε χαμηλό πολλών δεκαετιών και τους μισθούς να αυξάνονται πολύ πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με το ποσοστό-στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street