Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007 έχει υποχωρήσει το χάσμα στο κόστος δανεισμού του δημοσίου μεταξύ των αναδυόμενων και των αναπτυγμένων αγορών, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν μείωση των επιτοκίων σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στη Δύση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Allianz Global Investors, που δημοσιεύουν οι Financial Times, το spread αυτή την εβδομάδα υποχώρησε σε λιγότερο από 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, το μικρότερο των τελευταίων 16 ετών, από 4,8 μονάδες που ήταν πριν από έναν χρόνο.

«Υπήρξε μια τεράστια απόκλιση μεταξύ του χρέους αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα και των αναπτυγμένων αγορών φέτος», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Χάους, επικεφαλής επενδύσεων για το χρέος αναδυόμενων αγορών στην Allianz Global Investors.

Έγκαιρες παρεμβάσεις

«Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη μείωση του χάσματος αξιοπιστίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. . . Οι αναδυόμενες αγορές έχουν κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση αυτού του πληθωριστικού σοκ και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για ορισμένες από τις δυτικές κεντρικές τράπεζες».

Οι κεντρικές τράπεζες στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη -περιοχές που φιλοξενούν τις αγορές ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος- ενήργησαν πιο γρήγορα για να αυξήσουν τα επιτόκια ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις όταν οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι FΤ υπογραμμίζουν ότι το ευρέως αποδεκτό σημείο αναφοράς της JPMorgan για κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα αναδυόμενων αγορών απέδωσε συνολική απόδοση 7,5% από την αρχή του έτους, ενισχυμένη από τον επιμέρους δείκτη της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος έχει αυξηθεί 21%, και από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που έχει κερδίσει 11%.

Αντίθετα, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα απέδωσαν συνολικές αποδόσεις μόλις 1,6% φέτος, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη ICE Bank of America για κρατικά ομόλογα, ενώ τα γερμανικά ομόλογα – το de facto σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη – απέδωσαν συνολικές αποδόσεις 1,2%.

Δεδομένων των ακόμα υψηλών πραγματικών αποδόσεων που προσφέρονται στο χρέος των αναδυόμενων αγορών, του μειωμένου πληθωρισμού και της προοπτικής περικοπών των επιτοκίων που θα ενισχύσουν τις τιμές των ομολόγων, πολλοί επενδυτές προσβλέπουν για περαιτέρω κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές