Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η αγορά ακινήτων λυγίζει μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 2,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στις 285.932 λίρες  (335.000 ευρώ περίπου). Οι τιμές υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική πτώση.

Η αίσθηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό έχει ωθήσει υψηλότερα το κόστος των στεγαστικών δανείων, με τα πιο συνηθισμένα δάνεια σταθερού επιτοκίου τώρα να ξεπερνούν το 6%, ένα επίπεδο που θεωρείται ως επίπονο όριο για τους καταναλωτές.

«Η συμπίεση στις τιμές θα λειτουργήσει αναπόφευκτα ως τροχοπέδη στη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές εξετάζουν τι μπορούν ρεαλιστικά να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages.

JP Morgan: Νέα προειδοποίηση για την αγορά κατοικίας στην Βρετανία

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι traders τιμολογούν τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5% έως τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Οι αγοραστές

Από εκεί και πέρα, η Gleeson Homes, αναφέρει ότι οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν περισσότερο από ένα πέμπτο σε ετήσια βάση κατά τους έξι τελευταίους μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι που αγοράζουν για πρώτη φορά αγωνίστηκαν να προχωρήσουν σε κινήσεις ενώ ο αριθμός των αγοραστών μεγαλύτερης ηλικίας διπλασιάστηκε.

Η Gleeson τόνισε ότι 829 κατοικίες πωλήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, από 1.068 την ίδια περίοδο πέρυσι, “αντανακλώντας την ύφεση στην ευρύτερη οικονομία και τον άμεσο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των αγοραστών ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων”.

Ενώ η εταιρεία δήλωσε ότι οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν “ανθεκτικές”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 11,3% στις 167.300 λίρες κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας μια “σημαντική μετατόπιση” στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των αγοραστών τους τελευταίους μήνες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ποσοστό των αγοραστών που αγοράζουν για πρώτη φορά έπεσε από 71% την ίδια περίοδο πέρυσι σε περίπου 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα