Ελάχιστα αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τριών χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση αποπληθωρισμού.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  σημείωσε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι ο ΔΤΠ μειώθηκε κατά 0,4% αντί του 0,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,1% και είναι η χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2020.

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού τον Μάιο

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό χονδρικής έρχεται μία ημέρα μετά την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε μόλις 3% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο οι αυξήσεις στις τιμές έτρεχαν με ρυθμό 4%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και τον πληθωρισμό της χονδρικής ενισχύουν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων. Οι traders στοιχηματίζουν ότι υπάρχει 92,4% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

O Δείκτης Τιμών Παραγωγών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τον Μάιο, ο βασικός ΔΤΠ μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά 0,4% και παρέμεινε αμετάβλητος όταν εξαιρέθηκαν τα τρόφιμα, η ενέργεια και οι εμπορικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή