Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η υποχώρηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής είναι η χαμηλότερη των δυόμιση χρόνων, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραλείψει την αύξηση των επιτοκίων σήμερα.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού  μειώθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα λόγω του χαμηλότερου κόστους ενέργειας, μετά από αύξηση που αναθεωρήθηκε στο 0,2% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

HΠΑ: Απρόσμενη μείωση των τιμών παραγωγού το Μάρτιο

Στους 12 μήνες μέχρι τον Μάιο, ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 1,1%, έναντι 2,3% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2020. Ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη πληθωρισμού χονδρικής μετριάζεται καθώς η περσινή άνοδος βγαίνει από τον υπολογισμό.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΠ θα υποχωρούσε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και θα αυξανόταν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος μετρά τις μεταβολές των τιμών ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% για το μήνα και υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 4%. Αυτή η 12μηνη αύξηση ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πληθωρισμός μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται και να βρεθεί στο υψηλότερο επίεπδο των τελευταίων 41 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2% τον περασμένο μήνα και κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής τους, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τα τελευτα’ια 40 χρόνια.

Η Fed, η οποία έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης, θεωρείται ότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, ιδίως της αγοράς εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή