Στην μεγαλύτερη εξαγορά της από το 2017 προχώρησε η ExxonMobil, μια συμφωνία που θα προσφέρει στον πετρελαϊκό κολοσσό το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Denbury είναι 2.092 χιλιόμετρα αγωγών, οι οποίοι θα βοηθήσουν τη ExxonMobil να επιτύχει τον στόχο της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ουκρανία: ΜΚΟ καταγγέλλει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για διάθεση ρωσικού φυσικού αερίου

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση για τη μειώση εκπομπών άνθρακα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις-ορόσημο για το κλίμα, παρέχοντας σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες.

Η εξαγορά της Denbury «θα μας επιτρέψει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας αυτή την υποδομή», δήλωσε ο Dan Ammann, πρόεδρος της Exxon’s Low Carbon Solutions business σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα επιταχύνει την ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης και θα το κάνει αυτό σε πολύ κερδοφόρα βάση», πρόσθεσε.

Μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Η δέσμευση άνθρακα αποτελεί το θεμέλιο λίθο της στρατηγικής της Exxon για το κλίμα, η οποία στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050, και η αγορά της Denbury θα δώσει στον πετρελαϊκό γίγαντα κρίσιμες και δύσκολα αναπαραγόμενες υποδομές καθώς επιδιώκει αυτόν τον στόχο. Η Exxon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2027.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Denbury στο Rocky Mountain συνδέονται με την εγκατάσταση φυσικού αερίου Shute Creek της Exxon στο LaBarge του Γουαιόμινγκ.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η Exxon θα μπορεί να αντλεί επιπλέον 47.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της συνολικής παραγωγής της.

Από την χρεοκοπία στην «αγκαλιά» της Exxon

Το deal επισφραγίζει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για την Denbury, η οποία χρεοκόπησε το 2020 μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Covid-19 μείωσε τη ζήτηση για αργό παγκοσμίως.

«Οι σύμβουλοί μας εργάστηκαν πραγματικά για να βρουν τον καλύτερο τρόπο να μεγιστοποιήσουν την αξία αυτής της εταιρείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Denbury, Chris Kendall, σε συνέντευξή του.

Από την πτώχευση έως την ανάκαμψη, η μετοχή της Denbury έχει τετραπλασιαστεί, καθώς ο τρόπος άντλησης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και αποτροπής της διαφυγής του στην ατμόσφαιρα, συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια