Η μείωση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνη και ανεύθυνη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Shell, τονίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να «χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο», καθώς οι κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα για να τα αντικαταστήσουν.

Μιλώντας στο BBC, ο Wael Sawan προειδοποίησε ότι η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και ο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά τις τιμές και τους λογαριασμούς της ενέργειας υψηλότερα. Ο κ. Sawan προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ειδικούς για κλίμα επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα σχέδια της Shell να συνεχίσει την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2030 είναι λάθος.

Η καθηγήτρια Emily Shuckburgh, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε ότι εταιρείες όπως η Shell θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης «αντί να προσπαθούν να προτείνουν ότι οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία εξυπηρετούνται καλύτερα με την παράταση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πιο… βρόμικη η παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη

«Οικονομική και ηθική τρέλα»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι «οικονομική και ηθική τρέλα».

«Με όλον τον σεβασμό διαφωνώ» είπε ο κ. Sawan και πρόσθεσε: «Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα οδηγούσε, όπως είδαμε και πέρυσι, σε εκτίναξη του κόστους ζωής».

Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα υπέρ των πιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του κόσμου κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα.

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε πώς η ΕΕ θα επιτάχυνε τη στροφή της προς την πράσινη ενέργεια για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πολλές χώρες δεν έχουν την υποδομή για να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Πόλεμος προφορών

Ο κ. Sawan είπε επίσης ότι ένας διεθνής πόλεμος προσφορών για φυσικό αέριο πέρυσι οδήγησε φτωχότερες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αντ’ αυτού εκτρέπονταν στη Βόρεια Ευρώπη.

«Πήραν το LNG από αυτές τις χώρες και τα παιδιά έπρεπε να εργάζονται και να σπουδάζουν υπό το φως των κεριών», είπε. «Αν πρόκειται να έχουμε μια μετάβαση, πρέπει να είναι μια δίκαιη μετάβαση που δεν λειτουργεί μόνο για ένα μέρος του κόσμου».

Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η Shell έχει μακρά ιστορία και έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ο κ. Sawan είπε ότι η έλλειψη σαφήνειας και σταθερότητας στην ενεργειακή πολιτική και τη φορολογία κινδυνεύει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε σύγκριση με πιο φιλόξενες χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τη φορολογία στα κέρδη που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο από 40% σε 75% μέχρι το 2028, εκτός εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέσουν κάτω από τα όρια για μια μακρά περίοδο – κάτι που οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας αμφιβάλλουν ότι θα συμβεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει επί του παρόντος περισσότερο από το ήμισυ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του – και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί χωρίς νέες επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα. Η Shell αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει το μερίδιό της σε ένα μεγάλο νέο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα πετρελαίου στο Cambo.

Ο κ. Sawan τόνισε επίσης τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην εταιρεία το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια πρόσφατη συνάντηση επενδυτών, όπου παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τη μείωση του κόστους και τη μεγιστοποίηση των κερδών.

«Η υποδοχή που είχαμε εκεί ήταν υποδειγματική. Η σημαία της Shell κυμάτιζε δίπλα στη σημαία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι εκεί υπογράμμισαν την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περισσότερο τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Μας είπαν ότι συνεχίζουν να εκτιμούν μια εταιρεία που παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Αυτό είχε απήχηση σε εμένα ως άτομο που κατάγομαι από τον Λίβανο, όπου έχουμε πεινάσει για ενέργεια»

Μελλοντική μετακόμιση στις ΗΠΑ

Ο κ. Sawan δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία και τις μετοχές της Shell στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν υψηλότερες τιμές για τις μετοχές τους – η Exxon Mobil για παράδειγμα αξίζει 40% περισσότερο από τη Shell ανά δολάριο κέρδους.

«Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν ότι αυτό το χάσμα αποτίμησης μπορεί να γεφυρωθεί μόνο εάν μετακομίσουμε στις ΗΠΑ. Η μεταφορά της έδρας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια»

Αλλά μετά από αυτό; «Δεν θα απέκλεια ποτέ οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εταιρεία και τους μετόχους της. Τελικά, είμαι στην υπηρεσία της αξίας των μετόχων», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια