Ανάλγητη

Τελικώς διαπιστώνω ότι η Δεξιά είναι ανάλγητη! Καταστρέφει τα όνειρα των ευγενών ανθρώπων. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Κατεχάκη θεώρησε πως ήρθε η ώρα για να ικανοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο. Να γίνει ιππέας.

Απωθημένο

Ολοι μας έχουμε ένα παιδικό απωθημένο – άλλος ήθελε να γίνει υψίφωνος στη Σκάλα του Μιλάνου, άλλος ήθελε να γίνει αστροναύτης. Εχω και ένα φίλο που ήθελε να γίνει ακορντεονίστας. Αγόρασε τελικά ένα ακορντεόν και το χαϊδεύει – μέχρι εκεί! Ο κ. Μηταράκης έφτασε πολύ κοντά να ικανοποιήσει το παιδικό του απωθημένο.

Δολοφονία

Υπέγραψε μάλιστα και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία του σώματος της έφιππης αστυνομίας. Το ανακοίνωσε περιχαρής. Και οι φθονεροί τύποι από το Μέγαρο Μαξίμου το σκότωσαν – το όνειρο! Τον φαντάζομαι να ηγείται του σώματος στις επίσημες παρελάσεις, περήφανος με το τζόκεϊ του αναβάτη. Στιγμές μεγαλείου. Αλλά…. όνειρο ήταν και έφυγε!

—————————————————————————————-

Πρόεδρος

Τώρα στα επουσιώδη! Χθες ως γνωστόν η κυρία Εφη Αχτσιόγλου – περιχαρής – ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιάζοντας και μία – περιορισμένης έκτασης – πλατφόρμα. Είναι πια το φαβορί – έτσι μου λένε άριστοι γνώστες της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας. Ο προεδρικός βίος – όταν εκλεγεί – για να γίνει ανθόσπαρτος χρειάζονται πολλά πράγματα ακόμη. Αρκούντως σοβαρά.

Υπαρξιακά

Βασικός της αντίπαλος θα είναι ο κ. Νίκος Παππάς. Μόνο που – ασχέτως τι υποστηρίζει – δεν φιλοδοξεί να ηγηθεί του κόμματος. Τότε γιατί θα συμμετάσχει στην «κούρσα»; Κατ΄ αρχήν την υποψηφιότητα του θα την ανακοινώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής – το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – και συμμετέχει στις εκλογές για … υπαρξιακούς λόγους!

Επιβίωση

Μου εξηγούν δηλαδή ότι επειδή η «από εκεί» πλευρά τον μισεί – δεν ξέρω αν συνεχίζουν να ρίχνουν βελάκια στη φωτογραφία του! – για να μπορέσει να υπάρξει στο κεντρικό παιχνίδι του κόμματος θα πρέπει πρώτον, να αποσπάσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό κομματικής αποδοχής ως υποψήφιος και δεύτερον, η τάση του στο έκτακτο συνέδριο που θα συγκληθεί αργότερα να διαθέτει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Έτσι η κάθοδος του έχει πλέον χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης!

Απόσταση

Επίσης αύριο το μεσημέρι πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινώσει ο κ. Παύλος Πολάκης. Να σας ενημερώσω ότι είναι τέτοια η κρίση που μαστίζει την άλλοτε κυρίαρχη τάση της πλειοψηφίας, την «Κίνηση Μελών» που υπάρχει – για να το πω ευγενικά – μεγάλη ψυχική απόσταση μεταξύ των κκ Νίκου Παππά – Χρίστου Σπίρτζη και του κ. Παύλου Πολάκη. Δεν γνωρίζω τους λόγους αλλά ο τελευταίος είναι μεγάλη καρδιά και συγχωρεί – αλήθεια λέω!

Αναδιάρθρωση

Είπαμε ότι η κυρία Αχτσιόγλου θα είναι η διάδοχος ή επίγονος του κ. Αλέξη Τσίπρα – όπως ο ίδιος επιθυμούσε – στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Για να μπορέσει όμως να ασκήσει την πολιτική της ηγεμονία θα χρειαστεί μία ευάριθμη ομάδα – τουλάχιστον οριακά πλειοψηφική – στην Κεντρική Επιτροπή. Νομίζω πως οι δύο βασικές τάσεις που την στηρίζουν – η «Ομπρέλα» και η «6+6» – είναι τουλάχιστον εξαιρετικά αδύναμες. Να το πω κομψά. Αρα θα χρειαστεί μετά την εκλογή της αρκετό χρόνο για να μπορέσει η ίδια και οι φίλιες δυνάμεις να αναδιατάξουν – εφόσον είναι δυνατόν – το εσωκομματικό σκηνικό. Περί αυτού όμως αργότερα….

—————————————————————————–

Η πρώτη του κ. Θ. Σκυλακάκη

Την πρώτη του εμφάνιση σε διαδικασίες ευρωπαϊκών οργάνων από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι και χθες 12 Ιουλίου στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Τον συνόδευε μεταξύ άλλων και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία επίσης για πρώτη φορά συμμετείχε στο όργανο με αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο.

Οι ΑΠΕ και οι Τρίτες Χώρες

Από τις επισημάνσεις του υπουργού ξεχώρισα δύο. Η πρώτη αφορούσε στην ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ και εστίασε στα επενδυτικά σχέδια σε τρίτες χώρες, έχοντας προφανώς στο μυαλό του και projects που αναπτύσσονται στη Βόρεια Αφρική και αφορούν στη μεταφορά πράσινης ενέργειας μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα.

Ανέφερε μάλιστα ότι «θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να υιοθετήσουν την πράσινη μετάβαση ως θεμελιώδη πολιτική για την οικονομική τους ανάπτυξη».

Ορυκτές πρώτες ύλες

Η δεύτερη παρέμβαση του υπουργού είχε να κάνει με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. και το ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική αυτονομία σε ορυκτές πρώτες ύλες.

Ο υπουργός, δήλωσε προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτή την προσπάθεια». Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και battery minerals (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρίσιμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Εθνικό Σχέδιο

Η επισήμανση αυτή του κ. Σκυλακάκη για την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου έρχεται πρώτη φορά από υπουργικά χείλη μετά από πολλά, πολλά χρόνια…

Θυμήθηκα ότι ο τελευταίος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μιλούσε για αυτά τα θέματα και είχε αφήσει και έργο πίσω του, ήταν ο κ. Γιάννης Μανιάτης. Μάλιστα είχε εκπονήσει και την Εθνική Πολιτική για την Αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Αυτό είχε συμβεί στο μακρινό 2011… Εκτοτε το σχέδιο αυτό έμεινε στα χαρτιά.

Ίσως ο κ. Σκυλακάκης να το ανασύρει από το συρτάρι….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories