ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Είπαμε ότι αυτή η εβδομάδα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δικαιωματικά! Οι εξελίξεις «τρέχουν»….

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου

Την περασμένη Δευτέρα ήταν μία κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και σήμερα ανακοινώνεται η πρώτη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του κόμματος – αύριο μάλλον συνεδριάζει και πάλι η Πολιτική Γραμματεία για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάζει την πολιτική της πλατφόρμα και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της.

Διεύρυνση

 Κατά τις πληροφορίες η κυρία Αχτσιόγλου θα «ενδυθεί» το … πολιτικό ομοίωμα του κ. Αλέξη Τσίπρα υπερασπιζόμενη τη διεύρυνση του κόμματος από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Παρουσίες;

Και προς επιβεβαίωση της αληθείας των όσων θα πει θα είναι η στήριξη – ίσως να είναι και παρόντες και παρούσες – από τον Γιάννη Ραγκούση, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά από τον κ. Νίκο Μπίστη, μεταξύ των άλλων.

«Πίσω μου σ΄έχω σατανά»

Για να μπορέσει όμως η κυρία Αχτσιόγλου να δείξει την … «οικουμενικότητα» της υποψηφιότητας της, πρέπει να απεκδυθεί τον χαρακτηρισμό της «αριστερής» με βάση τον εσωκομματική γεωγραφία. Πως θα γίνει αυτό; Είναι απλό.

Ο κ. Ε. Τσακαλώτος

Την Παρασκευή το μεσημέρι – και εν μέσω καύσωνα – ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανακοινώσει στου Ψυρρή την υποψηφιότητα του για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρουσιάζοντας φυσικά την δέουσα πολιτική πλατφόρμα. Χωρίς σχόλια!

Ανενόχλητη

Ετσι η κυρία Αχτσιόγλου θα μπορεί ανενόχληση να ομνύει στη διεύρυνση του κόμματος.

Άλλες δύο

Οι υποψηφιότητες όμως δεν θα είναι μόνο οι δύο προαναφερόμενες. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Νίκος Παππάς ετοιμάζει «προεδρικό κοστούμι» και θεωρείται μάλλον δεδομένη και η υποψηφιότητα του κ. Παύλου Πολάκη. Μάλιστα ορισμένοι – όχι εκ των φίλων του – εκτιμούν ότι έχει περίπου σίγουρο ένα ποσοστό της τάξεως του 15%! 

Στο δεύτερο γύρο

Και στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν η κυρία Αχτσιόγλου και ο κ. Παππάς. Ετσι ο κ. Τσακαλώτος θα καλέσει σε στήριξη της πρώτης και ο κ. Πολάκης σε στήριξη του δεύτερου. Αυτά!

Ο κ. Σωκ. Φάμελλος

Ομως μερικοί άνθρωποι είναι επίμονοι. Δεν θέλουν να το «βάλουν κάτω». Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, ήδη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τις τελευταίες ημέρες δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο ίδιος ανθίσταται σθεναρά. Οι συνομιλητές του όμως είναι επίμονοι. Εγώ πάντως στοιχηματίζω στην άρνηση….

 ——————————————————————-

 «Σομπρέρο»

«Με γειά το σομπρέρο» του φώναζαν χθες όσοι έβλεπαν τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κι αυτός χαμογελούσε ευγενικά! Του το έκανε «δώρο» ο – φίλος του – υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος. Γαλαντόμος άνθρωπος….

Ο κ. Α. Σκέρτσος

Θα διαπιστώσατε ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την μείωση των ναύλων των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη – με επικεφαλής τον κ. Σκέρτσο – με τους ακτοπλόους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης

Και δεν τον λυπήθηκε καθόλου τον φουκαρά τον κ. Βαρβιτσιώτη. Μια πολιτική αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τα συνεπαγόμενα με αυτές, και του την πήρε την ..«μπουκιά από το στόμα».

Αλλά έτσι είναι το επιτελικό κράτος. Σοβαρό και αμείλικτο! Και πάνω απ΄όλα αποτελεσματικό….

 ———————————————————————

 Ο κ. Γ. Μανιάτης

Με χιούμορ απάντησε ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης στη νέα σεναριολογία που αναπτύσσεται και τον θέλουν να είναι για κάποια θέση υποψήφιος. Όχι για υπουργική, αφού αυτές πρόσφατα έκλεισαν, ούτε για διοικητής σε κάποια ΔΕΚΟ.

Τα σενάρια τώρα τον φέρουν για υποψήφιο Περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο ακόμα και την Αττική. Ο ίδιος απάντησε σε αυτά: «Άντε πάλι, νέες ανύπαρκτες υποψηφιότητές μου, διαβάζω. Προς το παρόν, η θέση του Αρχιεπισκόπου έχει γλιτώσει από τα ευφάνταστα σενάρια…»

Και νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό έκλεισε κάθε σενάριο και φήμη…

 ————————————————————————-

 Ο κ. Ν. Τσάφος

Ανάμεσα στους συμβούλους του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαταλέγεται και ο κ. Νίκος Τσάφος.

Κάτι λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο διακεκριμένος επιστήμονας αλλά και στέλεχος επιχειρήσεων με πολυετή καριέρα στις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα και έχει τη θέση του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Τσάφος, εκτός των άλλων, είναι ιδιαίτερα δραστήριος και στο linkedIn, όπου τα γραφήματα που αναρτά και σχολιάζει, γίνονται viral από την κοινότητα του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Και ο γράφων δηλώνει θαυμαστής των αναρτήσεων του ειδικού συμβούλου, και δεν σας κρύβω πως από αυτές αλιεύω αρκετές φορές ιδέες για ρεπορτάζ. Βέβαια τον ίδιο είναι από απίθανο έως ακατόρθωτο να τον βρεις στο τηλέφωνο. Αν τον πετύχεις στο διάλειμμα κάποιου συνεδρίου είσαι πράγματι – δημοσιογραφικά – τυχερός.

Κλείνω την παρένθεση και περνάω σε μία τελευταία του ανάρτηση που αφορούσε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.

Ορόσημα

Σε αυτή, λοιπόν, την ανάρτηση ο κ. Τσάφος έκανε λόγο δύο σημαντικά ορόσημα της διασυνδεσιμότητας του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρώτο ορόσημο έχει να κάνει με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 25% στην κοινοπραξία EuroAsia Interconnector που θα αναπτύξει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Το δεύτερο ορόσημο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία που αυξάνει τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Β. Αφρική

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, συνεχίζει στην ανάρτηση του γράφοντας πως η Ελλάδα στο τέλος του 2023 (σ.σ. η ανάρτηση του είχε ένα λαθάκι αφού έγραφε «στο τέλος του 2022») θα έχει μία χωρητικότητα για εισαγωγές – εξαγωγές ρεύματος στα 2,5 GW. Και υπενθυμίζει ότι με βάση το τελευταίο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ αυτή η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει κοντά στα 7 GW. Μάλιστα τονίζει ότι αυτό το μέγεθος μπορεί να αυξηθεί από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τη Β. Αφρική.

Λάθος (;)

Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι πως. όπως επισήμως έχει γίνει γνωστό, ένα είναι το επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα με τη Β. Αφρική. Και συγκεκριμένα με την Αίγυπτο.

Το συγκεκριμένο project μάλιστα, λίαν προσφάτως, πήρε και το δρόμο για τη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο πληθυντικός που χρησιμοποίησε ο έμπειρος σύμβουλος του πρωθυπουργού είτε έχει να κάνει με συντακτικό λάθος είτε με το ό,τι ψήνεται και κάποιο άλλο deal που εμείς δεν το γνωρίζουμε…

Εκτός κι αν παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του για να επικοινωνήσει τις επιτυχίες των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας… Ειρήσθω εν παρόδω η νέα διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία ναι μεν παραδόθηκε ως έργο αλλά θέλει τρεις με τέσσερις  μήνες για να ηλεκτριστεί… 

Η παράλειψη

Αυτό επίσης που έχει ενδιαφέρον, είναι πως ο κ. Τσάφος δεν κάνει καμία αναφορά ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξάγει ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Και συγκεκριμένα πράσινης ενέργειας… Και το αναφέρω αυτό καθώς με τα πρόσθετα 500 MW του νέου καλωδίου προς τη Βουλγαρία δεν φτάνει ούτε για «ζήτω» η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ που θα παράγεται στη χώρα μας.  Σημειώνω ότι το ελληνικό σχέδιο θέλει το 2030 να έχουμε εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών 28 GW.

Και βέβαια, από την ανάρτηση του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά, λείπει και το τι θα κάνουμε τόση εισαγόμενη ενέργεια από τη Β. Αφρική…

Θέλουμε δύο Ελλάδες για να την καταναλώνουμε… Όσο για την πιθανότητα να εξάγουμε εμείς ρεύμα προς τη Β. Αφρική αυτό είναι ανέκδοτο με δεδομένα τα επενδυτικά σχέδια δεκάδων GW σε ΑΠΕ που αναπύσσονται σε χώρες της, όπως στην Αίγυπτο… Και φυσικά με δεδομένες τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος έναντι της χώρας μας.

Μάλλον τα νέα από άλλες φιλόδοξες ηλεκτρικές διασυνδέσεις από την Ελλάδα προς την Αυστρία και τη Γερμανία, δεν είναι και τόσο ευχάριστα….

Όπως μαθαίνω μένουν στα χαρτιά…

Και πιθανόν και ο κ. Τσάφος παίζει με τις λέξεις… στο LinkedIn…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories