ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Αν η προηγούμενη εβδομάδα ήταν της κυβέρνησης, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των προγραμματικών δηλώσεων, αυτή που αρχίζει σήμερα είναι είναι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εξ ολοκλήρου!

Υψηλές θερμοκρασίες

Η νέα εβδομάδα με τις υψηλές ατμοσφαιρικές – και όχι μόνο – θερμοκρασίες, ξεκινά με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην 1η το μεσημέρι σήμερα, και κλείνει με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν στο τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ε. θα επέλθει η λύτρωση….

Αναθεώρηση

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου το in.gr ανέδειξε πως η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι – πολύ – δύσκολη και ως εκ τούτου κρίσιμη. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι δύο τάσεις που συγκροτούσαν την – πάλαι ποτέ – προεδρική πλειοψηφία, η «Κίνηση Μελών» και η ΡΕΝΕ, πρόκειται να αμφισβητήσουν ευθέως τον «οδικό χάρτη» των εσωκομματικών εξελίξεων. Αναθεωρώντας την προηγούμενη θέση τους!

Αναβολή

Με δύο λόγια θα εισηγηθούν την αναβολή του Διαρκούς Συνεδρίου και της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος για το διάστημα μετά από τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συζήτηση

Και πλέον θα γίνει λόγος για τακτικό συνέδριο με πολιτικές πλατφόρμες και την ευρύτατη δυνατή συζήτηση. Και η εκλογή του προέδρου θα ακολουθήσει.

ΡΕΝΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης το θέμα πρόκειται να θέσει ο κ. Νίκος Σκορίνης, εκ των ηγετών της ΡΕΝΕ, ο οποίος απουσίαζε από την προηγούμενη συνεδρίαση και δεν είχε τοποθετηθεί. Μαζί του θα συνταχθούν τα άλλα δύο μέλη της τάσης, οι κκ Πάνος Ρήγας και Διονύσης Τεμπονέρας.

«Κινηση Μελών»

Και ανοίγοντας η συζήτηση, οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Μελών» – εκτός του κ. Χρίστου Σπίρτζη, που είχε διαφωνήσει με τον αρχικό προγραμματισμό – με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παππά θα αναθεωρήσουν την αρχική τους θέση.

Έκρυθμη

Είναι προφανές ότι τα μέλη των άλλων δύο τάσεων, της «Ομπρέλας» και της «6 +6»  σίγουρα δεν θα νοιώθουν … ευτυχισμένοι! Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση. Η κατάσταση είναι ήδη έκρυθμη!

Ο κ. Δ. Τεμπονέρας

Να σημειώσω πάντως ότι ο κ. Τεμπονέρας είναι ο μόνος από κεντρικά στελέχη του κόμματος, ο οποίος έχει επιδιώξει να ανοίξει πολιτικά τη συζήτηση καταθέτοντας ως τώρα δύο κείμενα επ΄αυτού!

Συσχετισμοί

Ωστόσο όμως η «Ομπρέλα» και η τάση «Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου» είναι μειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία. Ως εκ τούτου – και χωρίς κάποιο απρόοπτο! – η αναθεώρηση του «οδικού χάρτη» θα είναι και η βασική εισήγηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα γίνει και η σκληρότερη των μέχρι τώρα συγκρούσεων.

Καταγραφή

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο οι δύο τάσεις συγκροτημένα να καταγράψουν στη σημερινή συνεδρίαση την αλλαγή της θέσης τους και να μην γίνει συζήτηση επ΄αυτού. Μεταφέροντας τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Συναντήσεις 

Ήδη έχουν ανάψει και τηλέφωνα και έχουν πάρει φωτιά οι συναντήσεις για να διαμορφωθεί ο ευνοικότερος δυνατός συσχετισμός από την κάθε πλευρά.

Απώλειες

Είναι προφανές ότι η παραίτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα αποδυνάμωσε την – άλλοτε – προεδρική πλειοψηφία και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η «Κίνηση Μελών».

Αντιθέτως η σύμμαχη ΡΕΝΕ η οποία διαθέτει περί τα 40 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται πως μετρά ελάχιστες απώλειες – ίσως και λιγότερα από πέντε μέλη!

Πλειοψηφία;

Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να διαμορφωθεί πλειοψηφικό μπλόκ στη επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Φυσικά κατώτερο των συνεδριακών συσχετισμών, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις ίσως υπερβεί και τις 170  ψήφους μεταξύ των 300 μελών της.

Πόλωση

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός στην Κεντρική Επιτροπή, είναι πιθανόν να αλλάξει άρδην και η λίστα των υποψηφιοτήτων. Θα επικρατήσει ισχυρή πόλωση μεταξύ των δύο πλευρών – η οποία στην παρούσα φάση μάλλον ευνοεί την παλιά προεδρική πλειοψηφία. Θα συγκρατήσει τουλάχιστον τις βασικές της δυνάμεις.

Σημειολογικά

Θέλω όμως να κάνω και δύο σημειολογικές παρατηρήσεις, που μπορεί να έχουν κάποια ουσία, μπορεί όμως να είναι και … «παιχνιδίσματα» του φακού!

Ο κ. Σωκ. Φάμελλος

Η πρώτη αφορά στην παρουσία – στα πρώτα έδρανα – του κ. Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του κ. Σωκράτη Φάμελλου, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Ν. Παππάς

Και η δεύτερη είναι η συνύπαρξη στα πρώτα έδρανα του κ. Νίκου Παππά με τον κ. Τσίπρα να συνομιλούν.

Παιχνίδια του φακού;

———————————————————–

«Ηρακλής ΙΙΙ»

Θετικής υποδοχής έτυχε από την αγορά η αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σημείωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Και τα χαμόγελα σκόρπισαν σε στελέχη της αγοράς.

Mη συστημικές τράπεζες

Μάλιστα, όπως μου εξηγούσε έμπειρο τραπεζικό στέλεχος

η εκκίνηση του «Ηρακλής ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση: «Για πρώτη φορά», συνέχισε να μου λέει, «θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις».

Επενδυτική βαθμίδα

Πέρα όμως τα οφέλη για τις μη συστημικές τράπεζες στην αγορά βλέπουν ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι εν τέλει τη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.

———————————————————————-

Τα πλαφόν στην Ευρώπη…

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στη Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης αναμόρφωσης της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κράτη – μέλη και οι συμμαχίες που έχουν οικοδομήσει μεταξύ τους επιδιώκουν να περάσουν τις δικές τους προτάσεις στην τελική μορφή του κειμένου που θα αποτελέσει και το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.

Mία από τις προτάσεις που προωθούσαν κράτη – μέλη και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ήταν και η δυνατότητα της διατήρησης της δυνατότητας επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αν αυτό χρειαστεί. Δηλαδή σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος.

Είχε κάνει γνωστό στη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όπου συμμετείχε ότι η ελληνική πρόταση πέρασε.

Όπως πληροφορoύμαι, όμως, στο τελικό σχέδιο κειμένου που κυκλοφορεί η ισπανική προεδρία η συγκεκριμένη πρόταση για το πλαφόν δεν υπάρχει…

Και είναι πολύ πιθανόν να μην εμφανιστεί ούτε και στο τελικό κείμενο του Κανονισμού…

… και στην Ελλάδα

Πάντως στην Ελλάδα το προαναφερόμενο πλαφόν έχει πάρει παράταση και ισχύει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Από κει και πέρα παραμένει άγνωστο, τι θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την ακρίβεια παραμένει άγνωστος ο τρόπος μετάβασης στην κανονική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δηλαδή λειτουργούσε πριν από έναν χρόνο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Αν και έχει συναντήσει, όπως μαθαίνω τη διοίκηση της ΔΕΗ και τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ, εντούτοις η τελική του απόφαση θα διαμορφωθεί και από τις συναντήσεις που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες και με τους άλλους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού.

Πάντως, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις: «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories