Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν μικρές μεταβολές την Παρασκευή, διατηρώντας τα κέρδη τους μετά το διήμερο ράλι που πυροδοτήθηκε από τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου   κατέγραφε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,476%. Υποχώρησε κατά 18 μονάδες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε 3% τον Ιούνιο, ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, προκαλώντας αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως δεν αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

JP Morgan: Ξεκινάει το ράλι στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού  σημείωνε οριακή άνοδο στο 4,166% μετά από υποχώρηση 27 μονάδων βάσης  στις δύο προηγούμενες συνεδρίες, ενώ η ελληνική 10ετία κυμαίνεται στο  3,912%, δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται για 10 χρόνια κατά 0,254%  φθηνότερα από την Ιταλία.

«Είμαστε σταθερά της άποψης ότι έχουμε δει τις κορυφές στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο 10ετές τμήμα της καμπύλης, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε στο Reuters, ο Alexander Pelteshki, συνδιευθυντής του Aegon Strategic Bond Fund. «Η εποχή των μεγάλων, εκ των προτέρων αυξήσεων επιτοκίων είναι πίσω μας – από εδώ και πέρα​​αναμένουμε σταδιακές προσαρμογές επιτοκίων πολιτικής που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα».

Μόνο μια αύξηση από τη Fed βλέπουν οι αναλυτές

Αναλυτές και διαπραγματευτές περιμένουν τώρα μόνο μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στις 26 Ιουλίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα επιτόκια να φθάνουν σε ένα εύρος 5,25% -5,5%, ενώ η αγορά είναι περισσότερο διχασμένη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στις 27 Ιουλίου.

Οι χρηματιστές βλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων σε κάτι λιγότερο από το 4% ενώ στις αρχές της εβδομάδας έβλεπαν αύξηση πάνω από το 4%.  Η Citigroup πάντως,  προβλέπει πως η ΕΚΤ  θα αυξήσει τα επιτόκια  κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο στο 4% και στη συνέχεια θα τα διατηρήσει σταθερά ως τις  πρώτες μειώσεις  το τρίτο τρίμηνο του 2024.     Η απόδοση του διετούς γερμανικού, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωσε άνοδο 3 μονάδων στο 3,256% την Παρασκευή, μετά από πτώση 14 μονάδων στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.    Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Jorge Garayo, συμβούλευε τους πελάτες του να αγοράσουν ομόλογα εν αναμονή περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων,  προσθέτοντας πάντως  ότι δεν θα έχουν  μία ομαλή πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές