Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με περιορισμένη ρευστότητα διερευνούν το ενδεχόμενο πώλησής τους σε μεγαλύτερες εταιρείες προκειμένου να επιβιώσουν καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κρίση χρηματοδότησης, καθώς μια σειρά εξαγορών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης παρασύρει τους αγοραστές πίσω στη Silicon Valley.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο όμιλος λογισμικού Databricks απέκτησε την εταιρεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης MosaicML για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, η Thomson Reuters πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια για νομικές υπηρεσίες στον όμιλο τεχνητής νοημοσύνης Casetext, η Robinhood εξαγόρασε την startup πληρωμών X1 για 95 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία χρηματοοικονομικών αυτοματισμών Ramp εξαγόρασε την Cohere. io, μια start-up που δημιούργησε ένα εργαλείο υποστήριξης πελατών με τεχνητή νοημοσύνη.

Douleutaras: Νέος γύρος χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ

Αυτός ο καταιγισμός συμφωνιών που αφορούσαν νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα θετικό μήνυμα για τις εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals μετά από 18 μήνες πίεσης και τεχνολογικής ύφεσης που κατέρριψε τις αποτιμήσεις και οδήγησε σε μαζικές απολύσει στον κλάδο.

Αλλά αποτελούν επίσης ένα μήνυμα ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας τεχνολογικής έκρηξης που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία, σήμερα επιδιώκουν όλο και περισσότερο να πουληθούν σε μεγαλύτερες εταιρείες ή βρίσκονται υπό πίεση από τους υποστηρικτές τους ώστε να συγχωνευθούν με κάποιον από τους ανταγωνιστές τους. Πολλές startups αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ξεμείνουν από μετρητά, καθώς οι υποστηρικτές των venture capitals έχουν υποχωρήσει και καθώς οι αγορές έχουν διαταραχθεί με τις αρχικές δημόσιες προσφορές νεοφυών επιχειρήσεων.

Κύμα ενοποιήσεων

«Υπάρχει ένα κύμα ενοποίησης που έρχεται στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στο λογισμικό», δήλωσε στους FT, ο Ryan Nolan, κορυφαίο στέλεχος του τομέα επενδυτικής τραπεζικής στην Goldman Sachs. Όπως τόνισε πολλοί από τους περίπου 1.000 μονόκερους – τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – έχουν «κολλήσει χωρίς σαφή πορεία προς τη ρευστότητα».

Ο Josh Wolfe, συνιδρυτής του venture fund Lux Capital, δήλωσε στους FT ότι πολλές μεγάλες νεοφυείς επιχειρήσεις στο χαρτοφυλάκιό του αποκτούν τώρα μικρότερους ανταγωνιστές για να τονώσουν την ανάπτυξη. Είπε ότι ο όμιλος αμυντικής τεχνολογίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Anduril και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Eikon Therapeutics δολαρίων 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «αποκτούν τώρα εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία και ταλέντα και εδραιώνουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους».

«Νομίζω ότι αυτό το κύμα μόλις αρχίζει», πρόσθεσε ο Wolfe.

Μεγάλες δημόσιες εταιρείες κάνουν σχέδια εξαγοράς. Τον Ιούνιο, η Salesforce διπλασίασε τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο Arjun Kapur, διευθύνων σύμβουλος στο Forecast Labs, μια μονάδα του επιχειρηματικού βραχίονα της Comcast, είπε ότι οι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι προσεγγίζουν πλέον «πιο επιθετικά» τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου του.

Πέρυσι, η Forecast Labs συγχώνευσε την εικονική της επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης Nurx με τον ανταγωνιστή της, Thirty Madison. «Πολλές από αυτές τις εξαγορές . . . πρόκειται για δύο μεμονωμένους οργανισμούς που δεν έχουν κάποια αξία και που με τη συγχώνευσή τους μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο πολύτιμη επιχείρηση», δήλωσε ο Kapur. «Αυτές οι συμφωνίες γίνονται πιο συχνά».

Οι μεγάλες συμφωνίες που εκκρεμούν

Αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα, ιδιαίτερα εάν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προωθήσουν μια τριάδα μεγάλων τεχνολογικών συμφωνιών που επί του παρόντος αναστέλλονται λόγω αντιμονοπωλιακών ανησυχιών: η αγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft έναντι 75 δισ. δολ., η εξαγορά της VMware από την Broadcom έναντι 61 δισ. δολαρίων και η εξαγορά της Figma από την Adobe έναντι 20 δισ. δολαρίων.

«Το ρυθμιστικό αποτέλεσμα για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές συμφωνίες θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μεγάλη στρατηγική δραστηριότητα των αγοραστών», σύμφωνα με τον τραπεζίτη της Goldman Nolan.

Η συμφωνία της Microsoft έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αυτή την εβδομάδα, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε την προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού των ΗΠΑ να την εμποδίσει και οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν ανοιχτές σε μια αναδιαρθρωμένη συμφωνία. Η αγορά της VMware από την Broadcom εγκρίθηκε από την ΕΕ αυτή την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ρυθμιστικά εμπόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Εάν είναι επιτυχής, η προγραμματισμένη IPO του τεχνολογικού ομίλου Arm του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζεται από τη SoftBank τον Σεπτέμβριο θα ήταν επίσης πολύτιμο σημάδι για μεγαλύτερες νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας ότι το “παράθυρο” για εισαγωγή τους στις αγορές έχει ανοίξει.

Μέχρι τότε, ειδικά σε τομείς έντασης κεφαλαίου, όπως η ρομποτική και η κατασκευή μπαταριών, οι ιδρυτές των εταιρειών αναγκάζονται εξαντλήσουν με ταχύ ρυθμό τα μετρητά τους και μαζί τις όποιες εναλλακτικές επιλογές τους. Η θέση τέτοιων startups έχει επιδεινωθεί καθώς το χρέος έχει γίνει πιο ακριβό με τα επιτόκια αυξάνονται και ειδκά με την κατάρρευση, τον Μάρτιο, της Silicon Valley Bank, η οποία ήταν ένας κρίσιμος πάροχος δανείων σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups