Σχεδόν χίλιοι εργαζόμενοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν οκτώ ημέρες απεργίας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Unite.

Η απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η οποία εκτιμάται ότι θα είναι η πιο πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδος από την πανδημία.

Στους εργαζόμενους που θα απεργήσουν και που απασχολούνται σε τέσσερις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται και το προσωπικό διαχείρισης αποσκευών και το προσωπικό εδάφους.

Μπάχαλο στα αεροδρόμια: Άφιξη Αθήνα – βαλίτσα στο Ναϊρόμπι

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από την Παρασκευή 28 Ιουλίου έως την Τρίτη 1 Αυγούστου και στη συνέχεια ξανά από την Παρασκευή 4 Αυγούστου έως την Τρίτη 8 Αυγούστου.

Οι αεροπορικές εταιρείες που θα επηρεαστούν αναμένεται να είναι οι British Airways, EasyJet, Ryanair, Tui, Westjet και Wizz, σύμφωνα με το συνδικάτο.

Ο αντίκτυπος της απεργίας είναι αβέβαιος, αν και το Unite είπε ότι η διακοπή, οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις θα είναι «αναπόφευκτες».

Εκπρόσωπος του Γκάτγουικ δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται… με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους για να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν περισσότερες πτήσεις θα εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Οι 950 εργαζόμενοι που πρόκειται να απεργήσουν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρομίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Unite.

Το προσωπικό δεν απασχολείται στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, αλλά εργάζεται σε τέσσερις εταιρείες: ASC, Menzies Aviation, GGS και DHL Services.

Αυτές οι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της επίγειας εξυπηρέτησης, της διαχείρισης αποσκευών και των εργασιών check-in.

Ωρομίσθιο 12 λίρες

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους κερδίζουν κάτω από 12 λίρες την ώρα, σύμφωνα με το Unite, «παρά την ανάληψη εξαιρετικά απαιτητικών και κρίσιμων ρόλων ασφαλείας».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ έκαναν απολύσεις μεγάλης κλίμακας και μείωσαν τις αμοιβές και τους όρους του εναπομείναντος προσωπικού τους», πρόσθεσε το συνδικάτο το οποίο πιέζει για αυξήσεις μισθών για τα μέλη του και τον Ιούνιο ανέστειλε την απεργία του προσωπικού ασφαλείας στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, αφού εξασφάλισε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η απεργιακή δράση στο Γκάτγουικ, εάν υλοποιηθεί, θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στη βιομηχανία των αερομεταφορών καθώς αντιμετωπίζει ήδη περιορισμούς στις πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία λόγω του πολέμου της Ρωσίας.

Υπάρχει επίσης έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ορισμένες απεργίες έχουν ήδη προγραμματιστεί με αυτό το αίτημα – για παράδειγμα, υπάρχει απεργία στον κλάδο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ιταλία το Σάββατο 15 Ιουλίου, η οποία σύμφωνα με την Ryanair αναμένεται να προκαλέσει ακυρώσεις και αναστάτωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Easyjet ακύρωσε 1.700 πτήσεις για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω του περιορισμένου εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη και των συνεχιζόμενων δυσκολιών στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Περίπου 100 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και τεχνικοί του αεροδρομίου πρόκειται να απεργήσουν στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ από τις 18 Ιουλίου, αλλά το αεροδρόμιο έχει πει ότι εάν πραγματοποιηθεί απεργία, η επίδρασή της θα είναι περιορισμένη, χωρίς ακυρώσεις.

Στις αρχές Ιουλίου, τα μέλη του Unite που εργάζονταν στον τομέα της ασφάλειας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ εξασφάλισαν αύξηση μισθού κατά 16%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή