Ενσυναίσθηση

Για το δράμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη έχετε ενημερωθεί. Στη συνέντευξη του χθες στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε όλη την … ενσυναίσθηση που τον χαρακτηρίζει!

Συμπόνια

Φάνηκε, λοιπόν, σαν να … «χάιδευε» με συμπόνια στο κεφάλι τον υπουργό του και να του χτυπούσε φιλικά στην πλάτη. Εκδηλώνοντας όλο τον πλούσιο … συναισθηματικό κόσμο που διαθέτει! Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο Μετανάστευσης, και είμαι σίγουρος πως θα κάνει και στο Προστασίας του Πολίτη». Συμπλήρωσε όμως πως «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο». Σα να τούλεγε ότι μπορεί να πηγαίνει και να … «παίζει» μαζί τους. Δεν θα τα βγάζει όμως στο δρόμο! Γιατί περνάνε κι αυτοκίνητα….

————————————————————–

Προσωπικότητα

Είναι γεγονός όμως – πράγμα σπάνιο, είναι αλήθεια – πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού είχε, εκτός από τα ελληνο – τουρκικά, ενδιαφέρουσες πτυχές. Όπως η αναφορά του για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον απελθόντα πρόεδρο του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα». Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης κάνει μία – έστω γενική – θετική αναφορά για τον μέχρι πρόσφατα βασικό του αντίπαλο. Τον οποίο βεβαίως νίκησε συντριπτικά….

Παραίνεση

Ενδιαφέρον έχει και η παραίνεση προς τον πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκη. Τον «συμβούλεψε» να μην συνεχίσει τον «κεντροαριστερό εμφύλιο», διότι τον έχασε. Και τον κάλεσε να αρχίσει να κοιτάζει από τα … δεξιά! Ζητώντας του συναίνεση…. Τώρα για τους απόδημους και αργότερα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με διακρατικές συμφωνίες! Η Χαριλάου Τρικούπη θα το δεχτεί; Αγνωστο προς το παρόν….

Οριο

Ένα όμως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη ήταν η αναφορά του για τον εκλογικό νόμο και ιδιαίτερα για αύξηση από 3% σε 5% του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Είπε συγκεκριμένα ότι «Δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Η ίδια η πολιτική ζωή θα κρίνει κόμματα και κομματίδια. Δεν θεωρώ πως είναι αυτή η απάντηση (σσ η άνοδος του ορίου». Το «ακόυω» αυτό, αλλά η έλλειψη κατηγορηματικότητας με κάνει κάπως επιφυλακτικό. Θα φανεί….

——————————————————————-

Υποψηφιότητες

Χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κατέληξαν όσον αφορά τις υποψηφιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε πως το γεγονός ότι ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης θέλει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά όχι ανοιχτά, δημιουργεί προβληματισμούς. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η πολιτική «σφραγίδα» του κόμματος.

Την Τρίτη

Αποφασίστηκε λοιπόν η Πολιτική Γραμματεία να ζητήσει την εξουσιοδότηση από την Κεντρική Επιτροπή ώστε να καταλήξει σε νέα συνεδρίαση της την ερχόμενη Τρίτη για τα πρόσωπα. Και να συνεχίσει την δουλειά της η ήδη λειτουργούσα επιτροπή των κκ Χρίστου Σπίρτζη και Κώστα Ζαχαριάδη, της κυρίας Κατερίνα Κνήτου, καθώς και της γραμματέως κυρίας Ράνιας Σβίγγου και του αναπληρωτή γραμματέα κ. Γιώργου Βασιλειάδη.

Εκπληξη;

Επίσης διατυπώθηκαν ενστάσεις σχετικά με το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι οι υποψηφιότητες ανακηρύσσονται στο συνέδριο του κόμματος – εν προκειμένω στο Διαρκές Συνέδριο του Αυγούστου – και όχι στην Κεντρική Επιτροπή.

Αυτή η αθώα αναφορά να κρύβει κάποια έκπληξη; Αν μη τι άλλο η «κουζίνα» Κουμουνδούρου φαίνεται να είναι πολύ πλούσια, τουλάχιστον σε … εκπλήξεις!

————————————————————————

Πόλεμος

Ο πόλεμος στην εγχώρια αγορά ενέργειας καλά κρατεί.

Η πίτα είναι μεγάλη που ανοίγει και η Ελλάδα, με αφορμή και την ενεργειακή κρίση επιδιώκει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και μεγάλων έργων που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται μετατρέποντας την σε κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη.

Συνεπώς, όλοι οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να πάρουν θέσεις…

Και σε αυτή τη μεταβατική περίοδο θα γινόμαστε θεατές όλο και περισσότερο σε αντιπαραθέσεις και κόντρες μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επίθεση…

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όχι και τόσο μακρινό, σας είχα γράψει για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Motor Oil στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Ο ενεργειακός όμιλος διαμαρτυρήθηκε και τοποθετήθηκε δημόσια απέναντι στον Διαχειριστή με αφορμή τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό συγκεκριμένων έργων ανάπτυξης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Αυτά αφορούσαν στον διπλασιασμό της χωρητικότητας συγκεκριμένου τμήματος του ΕΣΦΑ και για την ακρίβεια του αγωγού «Πάτημα – Λειβαδιά». Η κατασκευή παράλληλου αγωγού είναι αναγκαία για να μπορέσει το project της Motor Oil «Διώρυγα Gas» – πρόκειται για FSRU υπεράκτια του διυλιστηρίου της Κορίνθου – να αεριοποιεί ποσότητες LNG που θα υποδέχεται η πλωτή υποδομή και στη συνέχεια να διακινούνται μέσα από τον χερσαίο αγωγό.

Ο ΔΕΣΦΑ, όμως, προσδιόρισε την ολοκλήρωση του έργου το 2027. Κι ενώ η Motor Oil θα έχει έτοιμο το FSRU το 2025. Και όμιλος πέρασε στην επίθεση. Σε δημόσια διαβούλευση χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη τη χρονική καθυστέρηση του έργου», ενώ εξέφρασε και αμφιβολίες για το κόστος των έργων προτείνοντας μάλιστα την κατασκευή του νέου αγωγού από την Ελλάκτωρ όπου συμμετέχει ο όμιλος μετοχικά

Αντεπίθεση

Χθες όμως ήταν η σειρά του ΔΕΣΦΑ να περάσει στην αντεπίθεση.

Με την Ιταλίδα CEO κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι να απαντά στην Motor Oil. Αν και δήλωσε πως «ο ΔΕΣΦΑ είναι χαρούμενος με τις επενδύσεις», έριξε αφενός το μπαλάκι… στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ): «Ο Ρυθμιστής αποφάσισε να μην προχωρήσει ο αγωγός Πάτημα – Λειβαδιά αν πρώτα η Motor Oil δεν πάρει την επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του FSRU».

«Ο ΔΕΣΦΑ», όμως, «προχωρά τις σχετικές μελέτες», έσπευσε να συμπληρώσει και να προσθέσει «τα έργα αυτά θέλουν πέντε με έξι χρόνια για να γίνουν…»

Η ίδια η κ. Γκάλι υποστήριξε επίσης πως «αρχικά η Motor Oil σχεδίαζε το FSRU για εισαγωγές αερίου στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια είπε πως θα είναι καθαρά για εξαγωγές»
Και σε ό,τι αφορά την πρόταση του ενεργειακού ομίλου για την ανάθεση του έργου στην Ελλάκτωρ απάντησε «εμείς λειτουργούμε μόνο με διαγωνισμούς. Ας προσέλθει η εταιρεία να καταθέσει προσφορά…»

Πέραν αυτού η CEO του ΔΕΣΦΑ υποστήριξε πως «το market test που έκανε ο ΔΕΣΦΑ για τη χωρητικότητα του συστήματος δεν έδειξε ενδιαφέρον για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τον FSRU της Κορίνθου…»

Αν και η Motor Oil πριν από μήνες εμφάνισε αποτέλεσμα με μεγάλη ζήτηση εταιρειών.

Τα FSRUs

Δεν μπορώ να μαντέψω ποιος έχει δίκιο ή άδικο από τις δύο πλευρές.

Αυτό, όμως, που έχω να επισημάνω είναι, αυτό που μου λένε πηγές της αγοράς. Το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι μέτοχος σε ανταγωνιστικό FSRU… Αυτό της Αλεξανδρούπολης το οποίο ήδη χτίζεται…

Η κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι

Η κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι, όμως, έσπασε τη σιωπή της και για ένα άλλο θέμα.

Αυτό της σύλληψης του Ιταλού συζύγου της στην Αθήνα. Ο κ. Φραντσέσκο Ακερμπί είχε εξαφανιστεί και εντοπίστηκε στην ελληνική πρωτεύουσα όπου και συνελλήφθη.

Κατόπιν σχετικής ερώτησης στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου της διοίκησης της εταιρείας, η Γκάλι σημείωσε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι. Η υπόθεση αφορά σε τρίτο πρόσωπο και δεν επηρεάζει τη θέση μου στην εταιρεία. Θα συνεχίσω να κάνω απρόσκοπτα τη δουλειά μου».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories