Ο κ. Ε. Τσακαλώτος

Χθες ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος –μετά από την κυρία Εφη Αχτσιόγλου– ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και όπως αναμενόταν τόνισε την ανάγκη για την αριστερή στροφή του κόμματος. Ηταν ο υποψήφιος της «Ομπρέλας», της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής τάσης, με βάση τους – προ Τσίπρα – συσχετισμούς.

Παρασκήνιο

Επονται και άλλες υποψηφιότητες. Η μία εκδοχή είναι να ανακοινωθούν τουλάχιστον δύο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Η άλλη εκδοχή είναι να καρποφορήσουν κινήσεις που εξελίσσονται στο παρασκήνιο για την κάθοδο μόνο μίας – τρίτης όμως! – υποψηφιότητας.

Έκπληξη!

Θα φανεί αν όχι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου, τουλάχιστον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δηλαδή η πλευρά της άλλοτε προεδρικής πλειοψηφίας θα κατεβάσει μόνο έναν υποψήφιο – εκτός των κκ Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη. Μου έλεγαν μάλιστα ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά!

Ο κ. Χ. Καστανίδης

Οι επιλογές των προσώπων στους διάφορους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να κλείσουν την προσεχή Τρίτη, σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Κι αφού έχει εξασφαλιστεί η σχετική εξουσιοδότηση από την Κεντρική Επιτροπή. Το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ επισήμως έχει απορρίψει το ενδεχόμενο της κεντρικής συνεργασίας. Όμως υπάρχουν φωνές που την υποστηρίζουν. Εκτός αυτού όμως κυκλοφορεί στα social media η πρόταση για την στήριξη ως υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Χάρη Καστανίδη. Δεν νομίζω να είναι κακή ιδέα. Αντιθέτως πολύ ενδιαφέρουσα! Θα είναι στη λίστα που έχει ετοιμάσει η επιτροπή υπό τον κ. Χρήστο Σπίρτζη;

Απασφάλισε

Μου είπανε πως ένα πολύ κοντινό πρόσωπο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει … απασφαλίσει! Και μάλιστα σε βάρος της κυρίας Αχτσιόγλου. Και κάνει διάφορες αναρτήσεις στα social media που μόνο κομψές δεν θα τις χαρακτήριζα. Απέχουν πολύ από την αστική ευγένεια….

——————————————————————————————————

Εκδίκηση

Από την άλλη πλευρά με τα ελληνοτουρκικά υψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα φαίνεται πως η ιστορία … εκδικείται! Στην συνέντευξη του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πολλά και διάφορα περί του θέματος – προφανώς ενδιαφέροντα. Όμως μπορεί να αρχίζει να νιώθει όπως ο … κ. Τσίπρας, όταν ως πρωθυπουργός ξεκίνησε τις συζητήσεις για την περιώνυμη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μακεδονομάχος»

Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε ενδυθεί την στολή του «μακεδονομάχου» και είχε εκστρατεύσει εναντίον του «προδότη Τσίπρα», που «ξεπούλησε» τα ιερά και τα όσια! Τώρα με τα τρία ακροδεξιά κόμματα στο μαλακό του υπογάστριο, τα οποία έχουν συγκεκριμένη ατζέντα (τουρκοφάγοι, ενάντια στις αμβλώσεις, στους ΛΟΑΤΚΙ κλπ) οσονούπω θα αρχίσει να νιώθει Τσίπρας!

Κιγκινάτος;

Μπορεί βέβαια και να του τηλεφωνήσει για να το συζητήσουν. Δεν νομίζω να του το αρνηθεί ο … Κιγκινάτος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η να πάει για μπάνιο στο Σούνιο, να «τρακαριστούν» δήθεν στη παραλία και να τα πουν κάτω από την ομπρέλα! Χαλαρά….

——————————————————————————–

Η πράσινη μετάβαση

Η χώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην πράσινη μετάβαση επιδιώκοντας να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και της κατανάλωσης.

Και είναι και ιδιαίτερα υψηλοί και φιλόδοξοι. Για το 2030 το στοίχημα είναι το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι εταιρείες ενέργειας λοιπόν έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου χτίζοντας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Η ΔΕΗ ΑΝ.

Στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ΔΕΗ.

Με τη θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να έχει σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευών «πράσινων» έργων αλλά και να ετοιμάζει διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ΑΠΕ που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.

Το πεδίο δράση της ΔΕΗ ΑΝ. είναι στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Σε εκτάσεις παλιών ορυχείων των λιγνιτικών της μονάδων.

Όπως μαθαίνω σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα ισχύος 550 Μεγαβάτ στην Πτολεμαϊδα ενώ σε παρόμοιο στάδιο βρίσκεται κι άλλο ένα φωτοβολταϊκό 65 Μεγαβάτ και ένα αιολικό 40 Μεγαβάτ στην Κοζάνη.

Στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής δύο φωτοβολταϊκών από 200 Μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και τη Δ. Μακεδονία.

Οι συμμαχίες

Η ΔΕΗ ΑΝ έχει συνάψει και συμμαχίες με άλλους ομίλους για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Όπως με τον γερμανικό κολοσσό RWE με τον οποίο ξεκινά σύντομα να κατασκευάζει το πρώτο φωτοβολταϊκό 200 MW στην Κοζάνη και ετοιμάζει και διαγωνισμό για άλλα 400 Μεγαβάτ από το κοινό χαρτοφυλάκιο έργων.

Επίσης η ΔΕΗ ΑΝ. ξεκινά και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού 400 MW από το κοινό χαρτοφυλάκιο έργων με τη Motor Oil.

——————————————————————————–

Αττικη Οδός

Έχει χαρακτηριστεί η «μητέρα των μαχών» στις αποκρατικοποιήσεις.

Ο λόγος για τον διαγωνισμό παραχώρησης με 25ετή σύμβαση της λειτουργίας, διαχείρισης κι εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Η καταληκτική προθεσμία που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι η Δευτέρα 17 Ιουλίου. Και όλα, μοιάζουν, βέβαια ως προς το χρόνο κατάθεσης των οικονομικών προτάσεων.

Δεν παίρνει άλλη παράταση η διαγωνιστική διαδικασία.

Το ενδιαφέρον είναι αν θα κατέλθουν και τα οκτώ υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες δεν απέκλειαν κάποιες εκπλήξεις, αν και δεν είναι και πλήρως επιβεβαιωμένες.

Και το άλλο ενδιαφέρον του διαγωνισμού για την παραχώρηση του «χρυσοφόρου» αυτοκινητοδρόμου είναι είναι το τίμημα.

Οι προσδοκίες, λένε οι πηγές μου, είναι πως θα ανέλθει στα 2 δις. ευρώ.

Δεν θα το μάθουμε τη Δευτέρα. Αλλά όταν αποσφραγιστούν και ανοίξουν οι οικονομικοί φάκελοι. Σε μερικές εβδομάδες.

Οψόμεθα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories