Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 1% στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, αφότου τα μεγάλα λιβυκά κοιτάσματα πετρελαίου μπήκαν ξανά στην παραγωγή το Σαββατοκύριακο μετά από μια σύντομη διακοπή λειτουργίας και αφού η Κίνα ανέφερε οικονομική ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο κάτω από τις προσδοκίες.

Το μεσημέρι στις ευρωπαϊκές αγορές, το αμερικανικό αργό WTI διαπραγματευόταν με πτώση άνω του 1% στα 74,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent είχε υποχωρήσει κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι με ποσοστιαία πτώση περίπου 1,20%.

Επενδύσεις: Ο πλούτος της Μέσης Ανατολής ρέει στην Κίνα

Τα υποτονικά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ επιβάρυναν την αγορά πετρελαίου και πάλι, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα 6,3% αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 7,3% και επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο . Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά από τριμηνιαία αύξηση 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Η εικόνα αυτή της οικονομικής ανάπτυξης από την Κίνα προστέθηκε στην επιστροφή στην παραγωγή μεγάλων λιβυκών κοιτασμάτων πετρελαίου πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Την περασμένη Παρασκευή, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης, η Sharara, σταμάτησε πλήρως την Παρασκευή, καθώς οι εντάσεις στον αφρικανικό παραγωγό του ΟΠΕΚ επέστρεψαν. Η πετρελαιοπηγή El Feel κοντά στη Sharara επηρεάστηκε επίσης και διέκοψε την παραγωγή. Συνολικά, τα κοιτάσματα πετρελαίου Sharara και El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη άντλησαν περίπου 350.000 bpd αργού πετρελαίου πριν από τη διακοπή.

Η διακοπή της παραγωγής στα εν λόγω οικόπεδα ήταν το αποτέλεσμα διαμαρτυριών της φυλής Al-Zawi για την απαγωγή του Faraj Bumatari, πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο Bumatari αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της φυλής Al-Senussi Al-ahlaiq, κάτι που οδήγησε στην επανέναρξη της παραγωγής στο Sharara και το El Feel.
Η Λιβύη έχασε 340.000 βαρέλια στην παραγωγή λόγω του κλεισίματος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν στο Asharq TV που εδρεύει στο Ντουμπάι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πετρελαίου προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα χάσει μερίδιο της αγοράς λόγω της συνεχούς προσφοράς.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης στη συνέχεια της προσφοράς λιβυκού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου αγοράς για το λιβυκό πετρέλαιο και τη μείωση της ζήτησης για αυτό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities