Δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ριάλ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) επιθυμεί η Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του Neom, του εμβληματικού mega- project του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Neom, μια μονάδα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του βασιλείου, συνομιλεί με μια ομάδα κυρίως τοπικών δανειστών για να συγκεντρώσει  τα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα πρώτα στάδια του έργου αξία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον τους όρους με τη Neom και, εάν καταλήξουν η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει εντός των επομένων μηνών.

Το «πράσινο» στοίχημα των 500 δισ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας

Επιπλέον, η Neom σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια ριάλ από τοπικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του νησιού Shushah, ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου.

Τεχνολογικός παράδεισος στην καρδιά της ερήμου – Το όραμα του μπιν Σαλμάν

Η Neom αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Με επικεφαλής τον διάδοχο πρίγκιπα, η Neom αποτελεί τη βάση στις προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει την οικονομία της, που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στόχος της νέας φουτουριστικής πόλης είναι να αποτελέσει ένα έργο που θα μεταμορφώσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή.

Η κατασκευάστρια ετιαρεία έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες φέτος για να φέρει επενδύσεις στο έργο. Η Neom ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα μια συμφωνία αξίας άνω των 21 δισεκατομμυρίων ριάλ με μια ομάδα τοπικών επενδυτών για την ανάπτυξη προσωρινών κατοικιών και εγκαταστάσεων για 95.000 άτομα στο πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πριν από αυτό, υπέγραψε δάνειο 3 δισεκατομμυρίων ριάλ με τη Riyad Bank για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός νησιωτικού τουριστικού θέρετρου που ονομάζεται Sindalah.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή