Συνδυασμένες ζημίες ύψους 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε για το 2021 και το 2022 η China Evergrande Group, η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο.

Evergrande: Η πτώση του μεγιστάνα αφεντικού του κολοσσού διαχείρισης ακινήτων

Η κατασκευαστική εταιρεία που χρεοκόπησε στα τέλη του 2021, αγωνίζεται να ολοκληρώσει έργα και να αποπληρώσει τους πολλούς προμηθευτές και πιστωτές της. Αφού ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους τον Μάρτιο, τώρα συγκεντρώνει υποστήριξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κλονίζεται συθέμελα

Το πρόβλημα χρέους της Evergrande έχει διαδοθεί στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, κεντρικό πυλώνα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οδηγώντας σε μια σειρά από αθετήσεις πληρωμών και ανολοκλήρωτα σπίτια σε όλη τη χώρα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχει διακοπεί από τις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους, εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021 και του 2022 και μιας έρευνας σχετικά με 13,4 δισεκατομμύρια γιουάν κατασχεμένων καταθέσεων, μεταξύ άλλων.

Στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε τη Δευτέρα, η Evergrande ανέφερε ότι οι μετοχές της θα διατηρηθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία κινδυνεύει να διαγραφεί από το χρηματιστήριο αν οι μετοχές της παραμείνουν σε αναστολή για 18 μήνες.

«Ζαλίζουν» οι ζημιές

Η Evergrande ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 476 δισ. γιουάν (66,36 δισ. δολάρια) και 105,9 δισ. γιουάν (14,76 δισ. δολάρια) για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, έναντι καθαρών κερδών 8,1 δισ. γιουάν το 2020.

Οι τεράστιες απώλειες προκλήθηκαν από την επιστροφή γαιών, την απομείωση ακινήτων, τις ζημίες από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματοοικονομικά έξοδα, ανέφερε.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 2,4 τρισεκατομμύρια γιουάν πέρυσι, αύξηση 23% από το 2020, ενώ το συνολικό ενεργητικό της ήταν αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων γιουάν, μειωμένο κατά 20%.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 55% σε 230,1 δισεκατομμύρια γουάν το 2022 από το 2020.

Μεγάλες απώλειες

Ο ελεγκτής της, η Prism Hong Kong and Shanghai Limited, ανέφερε στην έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων ότι δεν εκφράζει γνώμη για τις οικονομικές καταστάσεις της Evergrande, επειδή δεν ήταν σε θέση να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια.

Οι μεγάλες απώλειες ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς οι συμβατικές πωλήσεις της Evergrande για το 2021 και το 2022 μειώθηκαν στα 443 δισ. γιουάν και 31,7 δισ. γιουάν αντίστοιχα, έναντι 723 δισ. γιουάν το 2020.

Ο Charles Macgregor, επικεφαλής Ασίας της Lucror Analytics, δήλωσε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Evergrande. «Τα αποτελέσματα δεν έχουν νόημα αν το επιχειρηματικό μοντέλο είναι κατεστραμένο», εξήγησε, μιλώντας πριν από τις ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»